آیا اگر شوهر، زن خود را وادار کند در خانه‌ای سکونت کند و زن راضی نباشد، اشکال دارد؟
پرسش
آیا اگر مرد زن را وادار کند که در خانه‌ای سکنا گزیند و زن راضی نباشد، اشکال دارد؟
پاسخ اجمالی
فقها معتقدند منزلی را که شوهر جهت سکونت همسر تهیه می‌کند، باید در شأن همسر باشد.[1] همچنین می‌توان از استثنای لزوم تبعیت زن از مرد، در ذیل ماده 1114 قانون مدنی که می‌گوید: «زن باید در منزلى که شوهر تعیین میکند سکنى نماید مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد»،[2] نتیجه گرفت که: «لزوم سکونت زن در منزلی که شوهر تهیه نموده است، دارای دو شرط است: 1. منزل مسکونی متناسب با شأن زن باشد. 2. اختیار تعیین منزل از سوی شوهر به زن واگذار نشده باشد. در صورتی که منزل، متناسب با شأن زن نباشد یا متناسب باشد، ولی چون اختیار تعیین منزل به زن واگذار شده است، او نخواهد در این منزل سکونت نماید الزام زن جایز نیست.
در هر صورت شایسته است که زن و شوهر مانند دیگر مسائل زندگی زناشویی با مشورت و در نظر گرفتن خواسته‌های یکدیگر، مکان مناسبی را جهت زندگی خانوادگی انتخاب کنند.

[1]. امام خمینی، تحریر الوسیله، ترجمه، اسلامی، علی، ج 3، ص 563، دفتر انتشارات اسلامی، قم، 1425 ق.
[2]. امامی، سید حسن، حقوق مدنى، ج‌4، ص 448، انتشارات اسلامیه، تهران، بی‌تا.