آیا این همه فضایلی که برای امام علی(ع) بیان شده – از جمله هزار رکعت نماز در یک شب - قابل پذیرش است؟!
پرسش
سلام علیکم؛ راستش من در مورد فضایلی که برای امام علی(ع) گفته می‌شود تردید دارم. چطور می‌شود کسی هر روز بتواند هزار رکعت نماز بخواند؟و همزمان به قدری در رکوع باشد که پاهایش خسته شود؟ چطور می‌شود با این‌گونه نمازها، بتوان تاریخ را به گونه‌ای خواند که گویی با آن زندگی کرده؟ چطور می‌شود با خواندن 1000 رکعت نماز، کار کرد؟ چاه کند؟ به جنگ رفت؟ با اهل خانه صحبت کرد؟ من از شیعیان مولا علی هستم و اعوذ بالله قصد توهین و پایین آوردن مقام حضرتشان را ندارم، فقط می‌خواهم جوابی برای این شک و یا شبهه در ذهنم پیدا کنم.
پاسخ اجمالی
امام علی(ع) انسانی است که تمام متفکران و شخصیت‌‌های دنیا، چه مسلمان و چه غیر مسلمان، در برابر عظمتش سر تعظیم فرود آورده و حضرتشان را ستوده‌‌اند. گرچه شاید برخی نقل‌های غلوآمیز و غیر قابل اعتماد نیز وجود داشته باشد، اما روایات صحیح بسیاری وجود دارند که مجموعه آنها تنها گوشه‌‌ای از شخصیت و فضایل امیر مؤمنان(ع) را منعکس می‌کنند.
به هر حال، اگر اشکال شما فقط به نماز هزار رکعتی است، لطفاً این پاسخ را مطالعه کنید: هزار رکعت نماز در یک شب، 11165.
البته، گفتنی است که هزار در این‌جا می‌تواند جنبه تغلیب داشته باشد؛ یعنی کنایه‌ای باشد از علاقه وافر و مستمر آن‌حضرت و دیگر معصومان(ع) به نماز! چنان‌که امام حسین(ع) در شب عاشورا در میان آن همه دشمن و مشکلات، شبی را از دشمنان فرصت می‌گیرد تا نماز و قرآن بخواند. و گرنه همه ما معترفیم که امام علی(ع) در امور دنیایی مانند دیگر مردم به غیر از نماز، کارهای دیگری نیز داشت که نه تنها از آنها غافل نبود، بلکه به بهترین صورت آنها را انجام می‌داد.
با توجه به نکات فوق، امیدواریم که ابهامتان در این زمینه نیز برطرف شده باشد.
برای آگاهی بیشتر در این باره، مطالعه پاسخ‌های زیر مفید خواهد بود.
مستند شیعه بر فضائل امام علی(ع)، 2794
ویژگی‌های امام علی(ع)، 500