نظر شیخ صدوق(ره) درباره صفات و ویژگی‌های امامان معصوم(ع) چیست؟
پرسش
نظر شیخ صدوق(ره) درباره صفات و ویژگی‌های امامان معصوم(ع) چیست؟
پاسخ اجمالی
در این نوشته، خلاصه‌ای از اعتقادات شیخ صدوق(ره) درباره صفات و ویژگی‌ها ائمه اطهار(ع) بیان می‌شود.
1. پیغمبران و رسولان و حجت‌هاى خدا(ع) برتر از فرشتگانند.[1]
2. خدای‌ تعالى مخلوقات را براى حضرت محمّد پیامبر گرامی اسلام(ص) و اهل بیت او(ع) آفریده است و اگر ایشان نبودند خداوند آسمان‌ها و زمین، بهشت و جهنم، آدم و حوا، فرشته و هیچ آفریده دیگری را نمی‌آفرید.[2]
3. ائمه اطهار(ع) «اولو الامر» هستند، -که خداوند دستور به اطاعت و پیروی از آنها فرموده است-، شاهدان بر مردم، ابواب اللَّه، راه خدا، راهنمای به سمت خداوند، جایگاه اسرار خدا، نمایندگان وحى و ستونهای توحید هستند. ایشان معصوم و محفوظ از خطا و لغزش هستند که حق‌تعالى ناپاکى را از ایشان برده و ایشان را خوب پاکیزه کرده است. برای آنها معجزه‌ها و نشانه­هاست. وجود ایشان ضامن امنیت زمین است، چنان‌چه ستاره‌ها امان اهل آسمانند و مَثَل ایشان مَثَل کشتى نوح است که هر که سوار آن شد نجات یافت.[3]
4. محبت و دوستی نسبت به اهل بیت عصمت و طهارت(ع)، ایمان و بغض به آنها کفر است. امرشان، امر خدا و نهیشان نهى خدا است. اطاعتشان، اطاعت خدا و نافرمانیشان نافرمانى خدا است. و دوستشان، دوست خدا و دشمنشان، دشمن خدا است.[4]
5. حجت‌هاى خداوند بعد از پیامبر اسلام(ص)، دوازده امامند.[5] و حجت الهى در زمین خدا و خلیفه او در میان بندگانش در این زمان قائم منتظر محمّد بن حسن بن على بن محمّد بن على بن موسى بن جعفر بن محمّد بن على بن حسین بن على بن ابی‌طالب(ع)است. او همان کسى است که خدای تعالی به وسیله دو دست مبارک او سراسر زمین را فتح می‌کند تا در تمام زمین هیچ مکانی یافت نشود، مگر آن‌که در آن صدای اذان شنیده شود و این‌که دین یکسره از آنِ خدای تعالی باشد.[6]

[1]. شیخ صدوق‏، اعتقادات الإمامیة، ص 89، کنگره شیخ مفید، قم، چاپ دوم، 1414ق.
[2]. همان، ص 93.
[3]. همان، ص 93 – 94.
[4]. همان، ص 94.
[5]. همان، ص 93.
[6]. همان، ص 95.