آیا فرو بردن آب دهان و خلط سر یا سینه از گلو موجب بطلان روزه می‌شود؟
پرسش
من سینوزیت دارم به همین دلیل بیشتر عفونت سر از راه حلق به معده می‌رود. آیا این مشکل باعث باطل شدن روزه می‌شود یا خیر؟ اگر روزه مستحبی باشد چطور؟
پاسخ اجمالی
  1. فرو بردن آب دهان، اگر چه به واسطۀ خیال کردن ترشى و مانند آن در دهان جمع شده باشد، روزه را باطل نمى‌کند.[1]
  2. اگر خِلط، وارد فضاى دهان نشود، فرو بردن آن موجب بطلان روزه نیست.[2] و این امر در روزه مستحبی و واجب فرقی نمی‌کند.
  3. اگر خِلط، به فضای دهان رسیده باشد، بیشتر فقها می‌گویند: احتیاط واجب آن است که آن را فرو نبرد[3] و فرو بردن عمدی آن روزه را باطل می‌کند. البته برخی از فقها[4] رعایت این احتیاط را مستحب دانسته و فرو بردن خلط سینه را مبطل روزه ندانسته‌اند.[5]

[1].  امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج‌ 1، ص 894، م 1579، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.

[2]. همان، م 1580؛ بهجت، محمد تقى ، رساله توضیح المسائل، ص 254، م 1287، انتشارات شفق، قم، 92، 1428 ه‍ ق.

[3]. توضیح المسائل مراجع، ج 1، ص 894، م 1580؛ اجوبة الاستفتاءات (ترجمه فارسی)،. خامنه‌اى، سید على، أجوبة الاستفتاءات (فارسى)، ص 166، س 799، دفتر، قم، اول، 1424 ه‍ ق.

[4]. آیات عظام سیستانی، شبیری و مظاهری.

[5]. ر. ک: توضیح المسائل مراجع، ج 1، ص 894، ذیل م 1580؛ پایگاه اطلاع رسانی آیت الله مظاهری، م 23.