کد سایت fa33049 کد بایگانی 40073 نمایه آسیب رساندن به حیوانی که معلوم نیست صاحب دارد
طبقه بندی موضوعی ضمان
خلاصه پرسش
شخصی در گذشته به سگی که مشخص نبود ولگرد است و یا صاحب دارد، آسیب رساند. این فرد اکنون چه وظیفه‌ای دارد؟
پرسش
سلام، چند سال پیش شخصی با تفنگ بادی به سگی شلیک کرد که گویا چشم سگ آسیب دید. اما آن سگ در شهرکی صنعتی بود که بعضی از سگ های آنجا ولگرد بودند و بعضی سگ نگهبان. اگر بین این دو مورد شک داشته باشیم، آیا تحقیق لازم است که آیا سگ ولگرد بوده یا دارای صاحب بوده؟ به صورت کلی آیا این فرد در این باره وظیفه‌ای دارد؟
پاسخ اجمالی
اگر قرائنی وجود دارد که آن حیوان صاحبی دارد، باید تحقیق کرد و چنانچه به صاحب آن دسترسی پیدا نکرد، معادل خسارتی که وارد کرده را باید به فقیری صدقه دهد؛ اما در صورتی که قرینه‌ای نباشد، آن شخص وظیفه‌ای ندارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اگر قرائنی دارد که آن حیوان صاحبی دارد، و در حال حاضر به صاحب آن دسترسی ندارد معادل خسارتی را که وارد کرده به فقیری صدقه دهد؛ اما در صورتی که این قرائن را نداشته وظیفه‌ای ندارد اما از این پس این‌گونه کارها را تکرار نکند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
لازم نیست و ضامن هم نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه احتمال عقلانی دهد که سگ نگهبان بوده است احتیاطاً باید تحقیق کند تا حق‌الناسی بر عهده او نباشد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
تحقیق لازم نیست و وظیفه‌ای ندارد.   لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.