معنای «واویلا» و «واویلتا» که در عزاداری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد چیست؟
پرسش
در ایام محرم مداحان از واژه «واویلا» زیاد استفاده می‌کنند؛ می‌خواستم از نظر عربی بفرمایید آیا این کلمه از صیغه‌های ندبه هست؟ معنای آن چیست؟ و تفاوت «واویلا» با «واویلتا» چیست؟
پاسخ اجمالی
«واویلا»؛ صوت مرکب است و از قطعات (وا + ویل + ا) تشکیل شده است.
این کلمه، کلمه افسوسی است برگرفته از زبان عربی که در نوحه و ماتم استعمال می‌کنند.
لفظ «وا» حرف ندبه است و ندبه به معنای نوحه ماتم و «ویل» به معنای افسوس و اندوه و «الف» برای مد صوت است که در حالت ندبه در آخر الفاظ پیدا می‌کنند. همچنین به معنای: «ای وای!»، «دریغا!» و «حسرتا!» است.[1]
«واویلا» و «واویلتا» تفاوتی از لحاظ معنا ندارند[2] و هر دو اصطلاحی هستند که در زبان عرب رایج است.

[1]. لغت نامه دهخدا، واژه «واویلا»؛ ر. ک: فراهیدی، خلیل بن احمد، کتاب العین، ج 8، ص 443، قم، هجرت، چاپ دوم، 1410ق؛ واسطی زبیدی، محب الدین سید محمد مرتضی، تاج العروس من جواهر القاموس، ج 20، ص 420، بیروت، دار الفکر للطباعة و النشر و التوزیع، چاپ اول، 1414ق.‌
[2]. ر. ک: همان، واژه «واویلتا».