چرا امام حسن و امام حسین(ع) به همسران پیامبر(ص) – که با آنان محرم بودند - نگاه نمی‌کردند؟
پرسش
از امام باقر(ع) روایت شده است که؛ امام حسن و امام حسین(ع) به زنان پیامبر(ص) نگاه نمی‌کردند، در حالی‌که نگاه کردن به زنان پیامبر برای آنها حلال بود و به ایشان محرم بودند. لطفاً علت را بیان کنید.
پاسخ اجمالی
در برخی از منابع اهل‌سنت از امام باقر(ع) نقل شده است که ایشان فرمودند: «حسن و حسین(ع) به امّهات مؤمنین(همسران پیامبر ص) نمی‌نگریستند‏».[1] اگرچه به آنان مَحرم بوده و نگاهشان جایز بود.
این روایت با فرض پذیرش؛ نشانگر نوعی احترام به همسران پیامبر(ص) از طرف امام حسن و امام حسین(ع) بوده است، نه این‌که نگاه‌کردن برایشان مجاز نبود.
البته می‌توان این خودداری از نگاه را تنها به برخی همسران پیامبر(ص) محدود کرده و دلیل دیگری را در نظر گرفت:
در یکی از مهم‌ترین منابع تاریخی گزارش شده است که عائشه یکی از همسران پیامبر(ص) خود را از دید امام حسن مجتبی(ع) مخفی می‌کرد![2] صرف نظر از انگیزه عایشه در چنین رویکردی، شاید به همین دلیل بود که آن بزرگواران نیز با آن‌که منعی وجود نداشت، اما اصراری به دیدن او نداشتند.

[1]. ابن أبی شیبة، عبد الله بن محمد، الکتاب المصنف فی الأحادیث و الآثار، ج 4، ص 12، ریاض، مکتبة الرشد، چاپ اول، 1409ق؛ ابن شعبه خراسانی، سعید بن منصور، سنن سعید بن منصور، ص 276، هند، الدار السلفیة، چاپ اول، 1403ق؛ کاتب واقدی، محمد بن سعد‏، الطبقات الکبری‏، ج 8، ص 143، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ دوم، 1418ق؛ ذهبی، أبو عبدالله محمد بن أحمد، سیر أعلام النبلاء، ج 3، ص 265، بیروت، مؤسسة الرسالة، چاپ سوم، 1405ق.
[2]. الطبقات الکبری‏، ج 8، ص 143.