آیا با فرض آسیب نرساندن، میتوانیم بدون اجازه وارد باغ مردم شویم؟
پرسش
آیا می‌توان بدون اجازه برای مدت کوتاهی وارد باغ شخصی بشویم ولی آسیبی به آن نرسانیم؟ آیا می‌توان وارد باغ‌ها و فضای سبز کنار جاده‌ها و ییلاق‌ها که حصار ندارد شویم؟
پاسخ اجمالی
اگر زمین یا باغ مالک داشته باشد، اطمینان به رضایت وی جهت ورود و تصرف در آنها، لازم است و البته ممکن است از عرف مناطق و باغداران بتوان به رضایت و یا عدم رضایت آنان پی برد.
برخی از مراجع تقلید[1]در این زمینه می‌گویند، اگر قرینه‌ای بر عدم رضایت مالک وجود نداشته باشد، ورود و تصرف اشکالی ندارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
بدون رضایت مالک جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر حصار ندارد و قرینه‌ای بر عدم رضایت وجود نداشته باشد، جایز است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
1. غصب است و جایز نیست.
2. در فرض سؤال یعنی کنار جاده‌ها و کنار مناطق ییلاقی اگر بدانید که صاحب آن راضی نیست هر گونه تصرفی در آن جایز نیست و الا اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1و2. در فرض سؤال بدون اجازه صاحب ملک جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال، بدون رضایت مالک، جائز نیست.

[1]. آیات عظام سیستانی و صافی گلپایگانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.