فردی سابقاً و در یک درگیری، توسط طرف مقابل آسیب دیده و دچار مرگ مغزی شده است، اکنون اگر بعد از مدتی، یکی از اعضای کادر پزشکی، دستگاه تنفس مصنوعی او را قطع کرده و منجر به مرگ نهایی او شود، کدام فرد، قاتل به شمار خواهد آمد؟
پرسش
انتساب قتل در مرگ مغزی با کیست؟ مثلاً شخصی باعث مرگ مغزی دیگری شده و شخص ثالثی تنفس مصنوعی را از او بر می‌دارد، در اینجا قاتل کیست؟
پاسخ اجمالی
بر فرض سؤال، قاتل کسی است که دستگاه تنفس را از بیمار جدا کرده و با فرض عمدی بودن این کار، حکم قصاص را دارد. همچنین کسی که موجب مرگ مغزی شده ضامن دیه خواهد بود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر زنده بوده و با کار فرد دوم مرده است، فرد دوم قاتل است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
قاتل کسی هست که دستگاه تنفس را از او جدا کرده و بر اولی دیه واجب است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
کسی که موجب مرگ مغزی شود ضامن دیه است ولی کسی که دستگاه تنفسی مرگ مغزی را جدا می‌کند تا مریض بمیرد قتل عمد کرده و قصاص می‌شود.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.