اگر زن و شوهری، بعد از ازدواج متوجه شوند که ازدواجشان حرام بوده، تکلیف ازدواج و مهریه چیست؟
پرسش
اگر زن و مردی بعد از ازدواج و فرزنددار شدن متوجه شوند از نظر شرعی با هم حرام ابدی هستند، تکلیف مهریه زن چه می‌شود؟ آیا از نظر شرعی چیزی به زن تعلق می‌گیرد، مهریه هم عندالاستطاع است.
پاسخ اجمالی
در فرض سؤال، عقد آنها باطل بوده و باید از هم جدا شوند و مهریه‌ای که در آن عقد باطل وجود دارد نیز دارای اعتبار نیست، اما اگر زن نیز از چنین حرمتی آگاه نبوده، مرد باید فوراً «مهرالمثل»  - و به عبارت دیگر، مهریه‌ای که در عرف منطقه زندگی آنان برای فردی مانند این زن در نظر گرفته می‌شود - را به آن زنی که قهراً از هم جدا شده‌اند بپردازد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
مهر المثل را مستحق است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال که زوجه خیال می‌کرده این کار برایش جایز است مستحق مهرالمثل چنین استمتاعی است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
باید از هم جدا شوند و مرد باید به زن مهر المثل بپردازد.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
در فرض سؤال، مهر المُسمّی (مهریه‌ای که هنگام ازدواج تعیین کرده بودند) باطل است و مرد باید مهر المثل (مهریه‌ای که در عرف آن جامعه برای چنین زنی در چنین عقدی در نظر گرفته می شود) را به زن بپردازد و عند الاستطاعة بودن تأثیر در این حکم ندارد.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، شبیری زنجانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.