آیا می توان برای بیدار شدن در سحر ماه مبارک رمضان از شیشه استفاده کرد؟
پرسش
در ماه مبارک رمضان جهت بیدار شدن از خواب برای سحر برایم مشکل است. بعضی از شب ها از ماده محرک شیشه استفاده می کنم که من را بیدار نگهدارد. در ضمن یک انرژی هم به من می دهد جهت نماز و قرآن خواندن. حکم این چیست؟
پاسخ اجمالی

1. به طور کلی، هر چیزی که برای انسان ضرر قابل توجهی داشته باشد، مصرف آن حرام است.[1]

و استعمال مواد مخدر و استفاده از آنها با توجه به آثار سوءشان از قبیل ضررهاى شخصى و اجتماعى قابل ملاحظه‏اى که بر استعمال آنها مترتّب مى‏شود، حرام است.[2]

پس، شیشه هم که جزو مواد مخدّر است، مصرف آن حرام است؛ اما با این حال، روزه صحیح است.

2. برای بیدار شدن در سحر ماه مبارک رمضان، نباید به راه حرام متوصل شد؛ آن هم در ماهی که همه به میهمانی خدا دعوت شده اند.

3. بنابر این سعی کنید با زود خوابیدن و خوردن غذای سبک خود را برای سحر بیدار کنید. در ضمن برای این کار بهتر است آیه آخر سوره کهف را بخوانید. امام صادق (ع) می فرماید:«اگر کسی آیه آخر سوره کهف را بخواند، هرساعتی که بخواهد بیدار می شود».[3]

[1] مجمع المسائل (للگلپایگانی)، ج‏3، ص‏ 64.

[2] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص‏ 1017، س 1402 و ص 1018، س 1407.

[3] کلینی، الکافی، ج 2، ص 540، دارالکتب الاسلامیة،تهران، 1365ش: «مَا مِنْ أَحَدٍ یَقْرَأُ آخِرَ الْکَهْفِ عِنْدَ النَّوْمِ إِلَّا تَیَقَّظَ فِی السَّاعَةِ الَّتِی یُرِیدُ».