اگر شوهر بخواهد محلی که همسرش با آن موافق نیست را برای زندگی انتخاب کند، وظیفۀ زن چیست و زن تا چه حدودی باید از شوهرش اطاعت کند؟ در ضمن، تهیه لوازم زندگی بر عهدۀ کیست؟
پرسش
خانم متأهل و اهل تهران هستم. 22 سال است که با همسرم(که او نیز تهرانی است) ازدواج کردم. اکنون همسرم تمایل دارد در شهر دیگری ساکن شویم(نه از روی اجبار یا ضرورت). من تمایلی به این کار ندارم. می‌خواستم بدانم حکم شرعی من چیست؟ و زن چه کارهایی را باید با اجازۀ شوهرش انجام دهد؟ و تهیه لوازم منزل طبق قوانین اسلامی وظیفه زن است یا مرد؟
پاسخ اجمالی
1. اگر هنگام عقد ازدواج، زن شرط سکونت در محل خاصّی را نکرده باشد، تعیین محل زندگی به دست مرد است و زن باید از او پیروی نماید، مگر این‌که ضرر و زیان مهمّى براى او داشته باشد.[1] اما اگر زن، محل خاصّی را برای سکونت شرط کرده باشد، در این‌صورت شوهر باید به شرط عمل نماید.[2] در هر حال، بهتر است در این زمینه با توجه به مسائل خانوادگی؛ از قبیل ارتباط با اقوام، تربیت فرزندان و ...، تصمیم‌گیری شود، و این امر با هم‌اندیشی و توافق همۀ اعضای خانواده صورت گیرد.
2. اطاعت زن از شوهر تنها مربوط به مسائل زناشوئى است، هر چند بهتر است که زن و مرد در تمام مسائل با هم تفاهم داشته باشند.[3]
3. تهیۀ لوازم و وسایل زندگی وظیفۀ شوهر است، البته به اندازه‌‌ای که در عرف مرسوم و در حد شأن آنها بوده و نیز به اندازۀ وسع مالی شوهر باشد.[4] با این وجود، اگر طبق رسم منطقه‌‌ای، در ابتدای ازدواج، خانوادۀ پسر و دختر با توافق یکدیگر تهیۀ لوازمی را میان یکدیگر تقسیم کرده و هرکدام فراهم کردن تعدادی از لوازم را برعهده ‌گیرند، لازم است به تعهد خویش عمل نمایند.

[1]. مکارم شیرازی، ناصر، احکام بانوان، محقق، مصحح، ابوالقاسم علیان نژادی، ص 175، قم، مدرسۀ امام علی بن ابیطالب (ع)، چاپ یازدهم، 1428ق؛ گلپایگانی، محمد رضا، مجمع المسائل، ج‏2، ص 185، قم، دار القرآن الکریم، 1409ق.
[2]. تبریزی، جواد بن علی، استفتائات جدید، ج 2، ص 338، قم، چاپ اول، بی‌تا؛ احکام بانوان، ص 175.
[3]. احکام بانوان، ص 175؛ برای آگاهی بیشتر در این باره نمایه های «وظایف زنان در برابر مردان»، سؤال 850 (سایت: 925) و «زن و حدود اطاعت از شوهر»، سؤال 5846 (سایت: 6064) را مطالعه کنید.
[4]. برای آگاهی بیشتر در این‌باره ر. ک: سؤال 6895 (سایت: 6981) «نفقه» را مطالعه کنید.