بنده از طرف دانشگاه مأمور شدم تا کارت هدیه‌هایی را به دانشجویان تحویل دهم، اما بعد از مدتی متوجه شدم تعدادی از کارت‌ها مفقود شده است. اکنون آیا نسبت به آنها مدیونم؟
پرسش
سلام؛ بنده(به عنوان مسئول) در یک مجموعه‌ای در دانشگاه فعالیت می‌کردم. از طرف دانشگاه مبلغی(به صورت کارت هدیه) به دانشجویان این مجموعه اهدا شد و قرار شد من این هدیه را به آنان برسانم، و من به دلیل کثرت برنامه‌های مجموعه فرصت نکردم کارت‌ها را به بچه‌ها بدهم و در جای مطمئنی در داخل اتاق مجموعه گذاشتم. بعد از دو ماه متوجه شدم تعدادی از کارت‌ها مفقود شد. آیا بنده نسبت به این موضوع مدیونم و باید آن کارت‌ها را از جیب خود برای دانشجویان تهیه کنم؟
پاسخ اجمالی

اگر عرفاً در زمان پرداخت و محل نگهداری کارت‌ها کوتاهی کرده باشید، نسبت به صاحبان کارت‌ها مدیون هستید و لازم است به نحوی رضایت آنها را فراهم نمایید، اما در غیر این‌صورت ضامن نیستید.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

اگر وظیفه شما این بوده که در زمان معینی این کارت‌ها را به دست افراد برسانید و کوتاهی کرده‌اید ضامن هستید و در غیر این صورت اگر مکان گذاشتن کارت‌ها کاملا امن بوده و دقت لازم در نگهداری آنها شده است ضامن نیستید.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

بله مسؤولیت دارید.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

چنانچه - با توجه به محل نگهداری و ... - در مراقبت از کارتهای مذکور، کوتاهی نشده باشد ضامن نیستید.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

با توجه به این که در رساندن آن کارت‌ها کوتاهی کرده‌اید، باید جبران کنید.

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

در صورتی‌که در حفظ و نگهداری آن کوتاهی کرده‌اید، ضامن هستید.

 حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

اگر تأخیر در رساندن و نگهداری کارت‌ها به این مدت طولانی (دو ماه) در عرف کار شما نوعی تقصیر و کوتاهی در حفظ کارت‌ها شمرده می‌شود، ضامن هستید و باید آن کارت‌ها را تهیه کنید و بدهید.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، نوری همدانی و مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.