کسی که جهت تأمین هزینه تحصیل فرزند پول در بانک گذاشته، آیا خمس دارد؟
پرسش
کسی که جهت تأمین هزینه تحصیل فرزند پول در بانک گذاشته، آیا بعد از یک سال به آن خمس تعلق می گیرد؟
پاسخ اجمالی

پاسخ حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

هر مقدارى که از منفعت کسب پس‏انداز مى‏شود، یک بار به آن خمس تعلق مى‏گیرد و پس‏انداز آن در بانک به صورت قرض الحسنه موجب سقوط خمس آن نمى‏شود.[1] اما اگر براى صرف در احتیاجات زندگى باشد و در آینده نزدیک مثلًا تا دو سه ماه بعد از پایان سال خمسى در همان مورد صرف شود، پرداخت خمس آن واجب نیست‏.[2]

پاسخ آیت الله هادوی تهرانی به این شرح است:

اگر برای تامین هزینه تحصیل فرزند، راهی جز پس انداز نباشد، به این پول خمس تعلّق نمی گیرد؛ ولی اگر راه دیگر باشد، پس از گذشت یکسال باید خمس این پول پرداخت شود.

[1] موسوی‏ خمینی، سید روح اللَّه، توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏2، ص‏ 88، س 955، مؤسسة نشر إسلامی وابسته به جامعه مدرسین، چاپ هشتم، قم، 1424 هـ ق.‏

[2] همان، م 956.