پدر ما دارای یک قطعه زمین بود که در زمان حیاتش به سه قسمت تقسیم شده بود و با رضایت خودش دو قسمت از آن سه قسمت توسط دو نفر از پسران ایشان ساخته شد که در آن زندگی می کردند.می خواهم بدانم که آیا در تقسیم میراث متوفی ، هر سه قطعه زمین باید محاسبه شود یا فقط همان یک قسمت باقیمانده باید طبق شرع بین دختران و پسران تقسیم شود؟
پرسش
خانواده ما دارای 3 پسر و 2 دختر است. پدر دارای یک قطعه زمین بود که در زمان حیاتش به سه قسمت تقسیم شده بود و با رضایت خودش دو قسمت از آن سه قسمت توسط دو نفر از پسران ایشان ساخته شد و در آن زندگی میکردند.ترتیب انتقال قانونی سند و انتقال مالکیت در زمان خود پدر آغاز شد و تا مراحل تفکیک سند پیش رفت ولی به خاطر پرداخت مالیات ها و عوارض شهرداری و زیاد بودن مبالغ برای خانواده ها ، کارهای قانونی سند زدن در همان زمان حیات پدر متوقف ماند.منظور این است که پدر آن دو قطعه زمین ساخته شده را با رضایت خودش و در زمان حیاتش به دو پسر داده است.میخواهم بدانم که آیا در تقسیم میراث متوفی قیمت هر سه قطعه زمین باید محاسبه شود یا فقط همان یک قسمت باقیمانده باید طبق شرع بین دختران و پسران تقسیم شود؟
پاسخ اجمالی

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

اگر در زمان حیات، آنها را به دو پسر بخشیده و تحویل آنان داده، شرعا نقل و انتقال صورت گرفته و متعلق به آنها است و کسى حق مزاحمت آنان را ندارد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر با اجازه پدر خانه هارا طبق قانون ساخته باشند زمین ملک آنها خواهد شد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

محروم کردن بعضى از ورثه از ارث، یا محروم کردن دختر از ارث، در شرع مقدّس اسلام جایز نیست. ولى هر کس مى تواند در حیات خود چیزى از اموال خود را به بعضى از فرزندان یا به افراد دیگر ببخشد، و به آنها تحویل دهد. در این صورت، مال آن شخص خواهد شد. یا وصیّت کند چیزى از ثلث مالش به او بدهند. و در صورتى که ببخشد و تحویل ندهد ملک آن طرف نخواهد شد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

از قضیه شخصیه اطلاعی ندارم. ولی به طور کلی هر چیزی را که پدر در زمان حیاتش بخشیده باشد و به پسرانش تحویل داده باشد تملیک ایشان شده است و جزء ماترک متوفی محسوب نمی شود و الباقی طبق قانون شرع بین ورّاث تقسیم می گردد.