مالک نصف ملکی را با یک مؤسسه خیریه صلح می کند و شرط می گذارد آنجا مدرسه باشد یا محل تبدیل آن،حال آیا مؤسسه می تواند از آنجا برای غیر مدرسه استفاده کند؟
پرسش
نصف ملکی را مالک به یک مؤسسه خیریه می فروشد و نصف دیگر را با آنجا صلح می کند و شرط می گذارد آنجا مدرسه باشد یا محل تبدیل آن، حال اگر مؤسسه بخواهد از آنجا برای غیر مدرسه استفاده کند، آیا منظور از محل تبدیل که در شرط آمده بود، این است که این محل فروخته شود و محل دیگری خریداری شود؟ یا این که مؤسسه می تواند مکان دیگری را که مال خودش است به مدرسه تبدیل نماید؟
پاسخ اجمالی

در این باره سه نکته باید در نظر گرفته شود:

1. با توجه به شرط مذکور در عقد، تخلف از آن جایز نیست؛ یعنی نمی توان از آن مکان یا محل تبدیلی، در غیر مدرسه استفاده کرد.

دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

اگر شرط در ضمن عقدِ لازم بوده، عمل به آن لازم است و تخلف از آن جایز نیست.

پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) به این شرح است:

عمل به شرط، واجب است و اگر مؤسسه عمل نکند، برای طرف مقابل حق فسخ خواهد بود.

2. در این که مراد از عبارت ( محل تبدیل آن ) چیست، دو تن از مراجع عظام چنین فرموده اند:

دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

ظاهراً منظورش این است که هرگاه ضرورتی ایجاب کرد و آن را به جای دیگری تبدیل کردند جای دوم را مدرسه کنند.

دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

ظاهر عبارت آن است که اگر این محل برای مدرسه مناسب نیست با محل جدیدی تعویض، و آن محل، مدرسه شود، نه آن که مؤسسه این را در کار دیگری مصرف کند و جای دیگری که دارد مدرسه نماید.

3. اگر ضرورت ایجاب کرد و محل دیگری برای استفاده به عنوان مدرسه انتخاب شد، محل جدید باید به لحاظ ارزش، همسان با مکان نخست باشد.

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.