زنی از شوهرش در دادگاه رسماً جدا می شود ولی طلاقی خوانده نمی شود. آن مرد می گوید: طلاقت نمی دهم که تا آخر عمرت تنها بمانی. الآن این زن چه کند؟
پرسش
در همسایگی ما زنی زندگی می کند که هشت ماه پیش از شوهرش در دادگاه دولتی رسما جدا شده است. بعد از آن، مرد ازدواج کرده است، ولی طلاقی خوانده نشده است. زن به آن مرد می گوید طلاقم بده. اما آن مرد می گوید که هیچ وقت طلاقت نمی دهم که تا آخر عمرت تنها بمانی. الآن این زن چه کند؟ می خواهد ازدواج کند ولی شوهر قبلی اش طلاق نمی دهد؟
پاسخ اجمالی

تا زمانی که در ازدواج دائم؛ صیغه طلاق بین زن و شوهرخوانده نشود، رابطه زوجیت آنها پابرجا است.

اما در فرض مذکور که مرد به طور رسمی، زن را ترک کرده ولی او را طلاق نمی دهد و به این دلیل زن به عسر و حرج افتاده است، زن می تواند به محاکم و دادگاه های مربوطه مراجعه نماید تا در صورت حاضر نشدن مرد برای طلاق، طلاق غیابی زن را اجرا نمایند.

در جوامعی هم که قوانین اسلامی در این باره اجرا نمی شود، زن می تواند برای اجرای این امر به نماینده مرجع تقلید خود یا عالم و حاکم شرع در آن منطقه مراجعه کند.

ضمائم:

پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):

در فرض مرقوم اگر ادامه این زندگی موجب عسر و حرج و مضیقه است و زن نمی‌تواند این شرایط را تحمل کند می‌تواند به محاکم قضایی مراجعه کند تا ایشان پس از احراز موضوع صیغه طلاق را جاری کنند.

حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):

اگر شوهر؛ او را در حضور دو شاهد عادل با تحقق شرایط طلاق داده باشد طلاق صحیح است و الا همسر او می باشد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

در این زمینه باید به حاکم شرع یا کسی که از طرف او مأذون است مراجعه نماید.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

 به طور کلی زن در این موارد می تواند به حاکم شرع جامع الشرایط مراجعه کرده تا مرد را مجبور به طلاق کند و چنانچه مرد تمکین نکند، خود حاکم طلاق می دهد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی  (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.