در چه زمانی می‌توان روزه را افطار کرد و نماز مغرب را خواند؟
پرسش
سلام، لطفا نظر مراجع تقلید در مورد وقت مغرب را بیان نمایید؟ آیا نسبت به این موضوع در بین مراجع اختلاف نظر وجود دارد؟ این را سؤال کردم زیرا در اندونزی اختلاف بین شیعیان وجود دارد و تا حدودی دیگران را هم سرزنش می‌کنند؟
پاسخ اجمالی

نظر مشهور فقهای شیعه دراین‌باره آن است که باید سرخی نور خورشید، که در زمان غروب آفتاب در سمت مشرق ایجاد شده، از بین رفته و از بالای سر بگذرد، که عده‌ای[1] از مراجع به آن فتوا داده و گروهی[2] این نظر را مبنی بر احتیاط واجب شمرده‌اند. ولی برخی[3] از فقها این امر را بنابر احتیاط مستحب شمرده و - مانند نظر اهل سنت - می‌‌گویند همینکه در سمت مشرق سرخی ایجاد شود (زمان غروب آفتاب)، وقت خواندن نماز مغرب بوده و جایز است روزه‌دار افطار نماید.[4]

[1] . آیات عظام امام خمینی، اراکى، گلپایگانى، خامنه‌ای، فاضل، صافى، شبیری، نوری و سبحانی.
[2]. آیات عظام خوئى، تبریزى و سیستانی، وحید خراسانی.
[3]آیات عظام بهجت و مکارم شیرازی.
[4]. ر.ک: امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمد حسین، ج‌1، ص 407، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق؛ سبحانى، جعفر، رساله توضیح المسائل، ص 215، م 626، مؤسسه امام صادق علیه السلام، قم، سوم، 1429 ه‍ ق؛ وحید خراسانى، حسین، توضیح المسائل، ص 151، م 741، مدرسه امام باقر (ع)، قم، نهم، 1428 ه‍ ق؛ ر.ک: رساله آموزشی مقام معظم رهبری، قسمت کفاره روزه.