چگونه می توان از مرجع تقلیدی که از دنیا رفته است عدول کرد ؟ به چه کسی می توان رجوع کرد؟
پرسش
من مقلد امام خمینی(ره) بودم حالا می خواهم مرجع تقلید خود را تغییر بدهم 1- وظیفه ام چیست؟ 2-مرجع تقلید اعلم خود را چگونه تشخیص بدهم؟ 3- به نظر شما از چه کسی تقلید کنم؟
پاسخ اجمالی

رجوع افراد غیر متخصص به افراد متخصص یک امر عقلانی و مورد تأیید همه ی جوامع بشری است. زیرا یک فرد نمی تواند در همه زمینه ها متخصص شود بنابراین در زمینه ای که خود تخصصی ندارد به متخصص رجوع می کند. این متخصص و مرجع باید شرایط و ویژگی هایی داشته باشد از جمله اینکه باید اعلم باشد یعنی از سایر مجتهدین علمش بیشتر باشد. حال اگر مجتهدى که انسان از او تقلید مى‏کند از دنیا برود حکم بعد از فوت او حکم زنده بودنش است بنا بر این اگر او اعلم از مجتهد زنده باشد باید بر تقلید او باقى بماند و چنانچه مجتهد زنده اعلم از او باشد باید به مجتهد زنده رجوع کند. و اگر معلوم نباشد که کدامیک اعلم است مخیر است عمل خود را با فتواى هر کدام تطبیق نماید.[1]

برای شناخت مجتهد اعلم (دانشمند ترین متخصص در فقه) سه راه تعیین شده است تا مردم به راحتی بتوانند از یکی از این راه ها مرجع تقلید مورد اطمینان خود را بشناسند و انتخاب کنند:

اول: آن که خود انسان یقین کند، مثل آن که از اهل علم باشد و بتواند مجتهد و اعلم را بشناسد.

دوّم: آن که دو نفر عالمِ عادل که مى‏توانند مجتهد و اعلم را تشخیص دهند مجتهد بودن یا اعلم بودن کسى را تصدیق کنند، به شرط آن که دو نفر عالمِ عادلِ دیگر با گفته آنان مخالفت ننمایند.

سوم: آن که عدّه‏اى از اهل علم که مى‏توانند مجتهد و اعلم را تشخیص دهند، و از گفته آنان اطمینان پیدا مى‏شود مجتهد بودن یا اعلم بودن کسى را تصدیق کنند.[2]

امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی از هر نقطه دنیا می توان با حوزه های علمیه و روحانیون و دیگر افراد آشنا به امر تقلید، ارتباط و تماس برقرار کرده و مرجع تقلید خود را انتخاب کرد. لازم به تذکر است که خوشبختانه در این زمان گروهی از اساتید و مجتهدین حوزه علمیه قم چندین نفر از افراد با صلاحیت لازم را بعنوان مرجع تقلید معرفی کرده اند این افراد به ترتیب حروف الفبا عبارتند از :

1ـ آیت الله العظمی محمد تقی بهجت

2ـ آیت الله العظمی سید کاظم حائری

3ـ آیت الله العظمی سید علی خامنه­ای

4ـ آیت الله العظمی سید علی سیستانی

5ـ آیت الله العظمی سید موسی شبیری زنجانی

6ـ آیت الله العظمی لطف ا... صافی گلپایگانی

7-آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی

8-آیت الله العظمی حسین وحید خراسانی[3]

شما اگر یکی از این مراجع را از امام خمینی (ره) اعلم می دانید می توانید از او تقلید کنید.

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 22حضرات آیات سیستانی،مکارم و فاضل لنکرانی (ره)

[2] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص: 15؛ بدیهی است که مراد از اهل علم در این عبارات، عالم به علوم اسلامی است.

[3] اقتباس از شماره 1657 (سایت: 1820).