«مفلس» به چه کسى مى‏گویند؟
پرسش
«مفلس» به چه کسى مى‏گویند؟
پاسخ اجمالی
«مُفلِس» در لغت به معنای محتاج، درویش، تهیدست، تنگدست، آنکه وی را مالی باقی نمانده باشد،[1] آمده است. در اصطلاح فقهی؛ به کسى گفته می‌شود که ورشکسته شده و دارایى او براى پرداخت بدهی‌هایش کافی نیست. لذا حاکم شرع او را از تصرّف در مالش منع می‌کند.[2] حاکم شرع براى رسیدگى به بدهکاری‌های چنین شخصى او را از تصرف در اموالش جلوگیری می‏کند تا دقیقاً رسیدگى شود و بدهی‌های طلبکاران به قدر امکان پرداخت شود.
در کتاب‌هاى فقهى، شروط ورشکستگى، کیفیت ممنوع التّصرف بودن مفلس و تقسیم اموال او در میان طلبکاران مورد بحث قرار گرفته است.[3]

[1]. لغت نامه دهخدا، واژه «مفلس».
[2]. سعدی، ابو جیب، القاموس الفقهی لغة و اصطلاحاً، ص 290، دار الفکر، دمشق، چاپ دوم، 1408ق؛  مصطفوى، سید محمد کاظم، فقه المعاملات، ص 546، دفتر انتشارات اسلامى، قم، چاپ اول، 1423ق.
[3]. امام خمینی، تحریر الوسیلة، ج 2، ص 18 – 19، مؤسسه مطبوعات دار العلم، قم، چاپ اول، بی‌تا.