حکم روزه کسانی که در ماه مبارک رمضان به مأموریت می روند چیست؟
پرسش
اینجانب به اتفاق گروهی از دوستان همکار ماموریتی برایمان پیش آمده که می بایست هر یک از ما برای بازدید و انجام امور محوله به یکی از استان ها در ماه مبارک رمضان اعزام شویم، حال سوال این جا است با توجه به این که سقف مدت ماموریت برای هر استان دو روز است و نیز احتمالا به روستاها و نقاط دور افتاده نیز سرکشی نیاز خواهد بود، حکم روزه چیست؟ مشخصا آیا می توان روزه به نیت نذر به جا آورد؟ مسئله حد ترخص در صورتی که با هواپیما و یا اتومبیل پیش از ظهر به مقصد برسیم چگونه خواهد بود؟
پاسخ اجمالی

چنین افرادی نماز شان شکسته و باید روزه خود را نیز بعد از ماه مبارک رمضان قضا کنند و با نذر نمی توان در ماه رمضان در حال سفر، روزه ماه رمضان گرفت.

در صورتی که قبل از ظهر به وطن خود یا جایى که مى‏خواهند ده روز در آن جا بمانند، برسند و تا آن موقع کاری که روزه را باطل کند، انجام نداده باشند بر آنها واجب است که آن روز را روزه بگیرند و روزه شان صحیح است.

پاسخ تفصیلی

نماز شما شکسته و باید روزه خود را نیز بعد از ماه مبارک رمضان قضا کنید؛ زیرا طبق نظر مراجعی مثل حضرت امام (ره) که می فرمایند در سفر نماز و روزه کسی صحیح است که شغلش مسافرت باشد،[1] ( شتر دار و راننده و چوبدار و کشتیبان و ...) شما باید نماز را شکسته خوانده و روزه تان را قضا کنید. حتی طبق نظر مراجعی که نماز و روزه کسانی را هم که مقدمه شغلشان مسافرت باشد (در سفر) صحیح می دانند، باز هم نماز و روزه شما در این یک ماه مأموریت صحیح نیست؛ زیرا معیار کثیر السفر شدن این است که حداقل سه ماه پی در پی در سفر (رفت و آمد) باشد.[2] در حالی که مأموریت شما کمتر از سه ماه است.

در مورد روزه گرفتن در سفر (با نذر) حضرت امام خمینی (ره) فرموده اند: "... چنانچه نذر کند که روز معینى را در سفر روزه بگیرد، باید آن را در سفر به جا آورد. نیز اگر نذر کند روز معینى را چه مسافر باشد یا نباشد، روزه بگیرد باید آن روز را اگر چه مسافر باشد روزه بگیرد".[3] اما چون روزه ماه رمضان خود به خود واجب است و نیاز به نذر ندارد. (عمل واجب قابل نذر کردن نیست) و نمی توان نذر کرد که در روز ماه رمضان روزه دیگری گرفت.

اما در صورتی که قبل از ظهر به وطن برسید، حضرت امام و سایر مراجع تقلید فرموده اند:

اگر مسافر پیش از ظهر به وطنش برسد، یا به جایى برسد که مى‏خواهد ده روز در آن جا بماند، چنانچه کارى که روزه را باطل مى‏کند انجام نداده، باید آن روز را روزه بگیرد و اگر انجام داده روزه آن روز بر او واجب نیست.[4]

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 701.

شرط هفتم:آن که شغل او مسافرت نباشد، بنابراین شتر دار و راننده و چوبدار و کشتیبان و مانند اینها، اگر چه براى بردن اثاثیه منزل خود مسافرت کنند (در غیر سفر اول) باید نماز را تمام بخوانند. ولى در سفر اول اگر چه طول بکشد، نمازشان شکسته است.

[2] ‏توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 704 ، م 1310، کسى که در مقدارى از سال شغلش مسافرت است، مثل شوفرى که فقط در تابستان یا زمستان اتومبیل خود را کرایه مى‏دهد، باید در سفرى که مشغول به کارش هست نماز را تمام بخواند و احتیاط مستحب آن است که هم شکسته و هم تمام بخواند.

[3] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 952 ، م 1717.

[4] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 954، م 1722.