نظر اسلام (قرآن) در باره خود ارضایی چیست؟
پرسش
اسلام در باره خود ارضایی جنسی چه می گوید؟ آیا حرام است! من شنیده ام که در قرآن فقط به این اشاره شده است که فقط در ماه مبارک رمضان روزه را باطل می کند، آیا درست است؟
پاسخ اجمالی

«استمناء» (خود ارضایی) یعنی این که انسان با خودش کاری کند که از او منی بیرون بیاید، و این کار، از نظر اسلام حرام است و عامل این کار، مرتکب گناه شده است. [1]

در قرآن مجید مستقیما به این مسئله اشاره نشده است، ولی فقها حکم این مسئله را از آیه شریفه : "و کسانى که غیر از این طریق (آمیزش جنسى با همسران و کنیزانشان [2] ) را طلب کنند، تجاوزگرند!" [3] و از روایات متعددی که در این زمینه وجود دارد استفاده کرده اند.

استمناء، انواعی دارد؛ مثل بازی کردن با دست، گوش کردن به سخن و صدای زن نامحرم، رد و بدل کردن حرف های عاشقانه، در خیال آوردن و فکر کردن به مسائل شهوت انگیز. اگر کسی با اختیار یکی از این اعمال را به قصد خروج منی انجام دهد استمناء و حرام است و مرتکب گناه شده است. در هر صورت (با اختیار یا بدون اختیار) اگر استمناء منجر به خروج منی از انسان بشود، [4] انسان جنب شده و برای نماز و روزه و سایر کارهایی که مشروط به طهارت است، غسل جنابت بر او واجب می شود. همچنین استمناء روزه را باطل می کند و کسی که در ماه مبارک رمضان روزه خود را با استمناء باطل کند، علاوه بر قضاء، کفاره نیز بر او واجب می شود. [5]

[1]   . مجمع الرسائل المحشی لصاحب جواهر، ج 1، ص 447، م 1411؛ مناسک محشی، شیخ مرتضی انصاری، ص 34؛ مناسک محشی، امام خمینی، ص 163، ص 334.

[2]    . مؤمنون، 6، " إِلَّا عَلىَ أَزْوَاجِهِمْ أَوْ مَا مَلَکَتْ أَیْمَانهُُمْ فَإِنهَُّمْ غَیرُْ مَلُومِینَ".

 . [3] مؤمنون، 7، "مَنِ ابْتَغى‏ وَراءَ ذلِکَ فَأُولئِکَ هُمُ العادُون".‏

[4]   . برگرفته از نمایه: حکم استمناء و انواع آن، سؤال 468 (سایت: 507).

[5]    . توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج ‏1، ص 897، م 1588.