ازدواج شغار، از دیدگاه اسلام چه حکمی دارد؟
پرسش
ازدواج شغار، از دیدگاه اسلام چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی

در عصر جاهلیت به واسطۀ این که حرمتى براى زن قائل نبودند مهریه را که حق مسلّم زن بود اولیاى او مى‌گرفتند و حتى در پاره‌اى از موارد مهریۀ یک زن را ازدواج زن دیگرى قرار مى‌دادند - مثلاً برادرى خواهر خود را به ازدواج شخصى در مى‌آورد در مقابل این که آن شخص هم خواهر خود را به ازدواج وى درآورد - و در حقیقت مهریۀ هر یک از دو زن همین بود؛ و به آن، در اصطلاح «نکاح شِغار» مى‌گفتند.[1] که در اسلام این نوع ازدواج باطل است و شاید فلسفه بطلان آن، این باشد که مهریه، مال زن است و زن از ازدواج زن دیگر بهره نمى‌برد.[2]

[1]. منتظرى ، حسین على، معارف و احکام بانوان، ص 248، انتشارات مبارک، قم، دوم، 1427 ه‍ ق.
[2]. محمدى خراسانى، على، شرح تبصرة المتعلمین، ج‌2، ص 195، بی‌نا، بی‌جا‌، بی‌تا؛ جزیرى، عبد الرحمن - غروى، سید محمد - یاسر مازح، الفقه على المذاهب الأربعة و مذهب أهل البیت علیهم السلام، ج‌4، ص 192، دار الثقلین، بیروت، اول، 1419 ه‍ ق.