مشاهدۀ تصاویر مستهجن افراد غیرمسلمان، در اینترنت و... چه حکمی دارد؟
پرسش
مشاهدۀ صور قبیحه و تصاویر مستهجن افراد غیر مسلمان و ناشناس در اینترنت و غیره چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی

مشاهدۀ عکس و تصاویر مستهجن افراد غیرمسلمان و ناشناس، در صورتی که شهوت‌انگیز باشد و یا به قصد لذت صورت گیرد و یا موجب مفسده گردد؛ یعنی فرد را در معرض گناه قرار دهد، طبق نظر فقها و مراجع تقلید حرام است.[1] ضمن این‌که بعضی از مراجع مثل حضرت آیت الله بهجت بین مشاهدۀ عکس و فیلم مستهجن فرق می‌گذارند و مشاهدۀ فیلم مستهجن را به طور مطلق؛ یعنی چه شهوت انگیز باشد یا نباشد، مسلمان یا غیر مسلمان، آشنا یا ناشناس، موجب مفسده باشد یا نباشد) حرام می‌دانند.[2]

در ذیل، توجه شما را به دو استفتا از کتاب رسالۀ دانشجویی جلب می‌کنیم:

  1. نگاه به فیلم مبتذل - که بیشتر زنان غیرمسلمان در آن بازی می‌کنند- در صورتی که موجب تحریک انسان نشود چه حکمی دارد؟

جواب: همۀ مراجع -به جز آیات عظام تبریزی و سیستانی- : با توجه به این‌که دیدن این‌گونه فیلم‌ها شهوت برانگیز و مقدمۀ ارتکاب گناه است، نگاه به آنها حرام است.[3]

آیت الله العظمی تبریزی: نگاه به فیلم‌هایی که موجب تحریک شهوت بر حرام یا ترویج فساد در جامعه باشد، جایز نیست.[4]

آیت الله العظمی سیستانی: نگاه کردن به شهوت و خوف وقوع در حرام، حرام است و هم‌چنین بنابر احتیاط واجب اگر بدون شهوت و خوف وقوع در حرام باشد.[5]

  1. در حین کار با شبکۀ اینترنت، گاهی در کنار برخی از مقالات، عکس‌های مبتذل دیده می‌شود که ناگزیر از دیدن آنها هستیم، راهنمایی شما چیست؟

امام، تبریزی، خامنه‌ای، سیستانی، فاضل و وحید: اگر به طور اتفاقی چشمتان به آن بیفتد، اشکال ندارد، ولی نگاه به آن با قصد لذت حرام است و بنابر احتیاط واجب، بدون قصد لذت و ترس افتادن به گناه، جایز نیست.[6]

بهجت، صافی، مکارم و نوری: اگر به طور اتفاقی چشمتان به آن بیفتد، اشکال ندارد، ولی نگاه عمدی به آن (هر چند بدون قصد لذت)، جایز نیست.[7]

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام، آیت ا... خامنه ای، بهجت، مکارم، فاضل.

[2]. استفتا از دفتر آیت ا... بهجت.

[3]. خامنه‌ای، اجوبة الاستفتائات، س 1187؛ صافی، جامع الاحکام، ج 2، ص 1717؛ فاضل لنکرانی، جامع المسائل، ج 1، س 1729 و 1731؛ مکارم شیرازی، استفتائات، ج 1، س 778 و 782؛ استفتا از دفتر: نوری، امام، بهجت، وحید.

[4]. تبریزی، جواد، استفتائات، س1603 و 1605؛ صراط النجاة، ج 5، س 1129.

[5]. Sistani.org، (فیلم) س 4.

[6]. امام خمینی، تعلیقات علی العروة، (احکام التخلی)، م 2؛ مکارم، استفتائات، ج 2، ص 1033 و تعلیقات علی العروة، (احکام التخلی)، م 2؛ صافی، جامع الاحکام، ج 2، ص 1707؛ نوری، التعلیقات علی العروة، (احکام التخلی)، م 2؛ استفتا از دفتر: بهجت؛ سیستانی، تعلیقات علی العروة، (احکام التخلی)، م 2 و Sistani.org ، (تصویر)، س 1 و 2؛ تبریزی، صراط النجاة، ج 3، ص 778؛ خامنه‌ای، اجوبة الاستفتائات، س 1314؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، ص 1731 و تعلیقات علی العروة، ج 1، (احکام التخلی)، م 2؛ استفتا از دفتر: وحید.

 [7]. حسینی، سید مجتبی، رسالۀ دانشجویی، ص 205 و 206.