کد سایت fa37023 کد بایگانی 44955 نمایه استفاده شخصی از پروژه‌ای که برای دیگران انجام می‌پذیرد
طبقه بندی موضوعی حقوق معنوی و کپی برداری ها
خلاصه پرسش
من طراح انیمیشن هستم و روی پروژه‌ای برای یک تهیه‌کننده کار ‌کردم. جهت نشان دادن توانائی‌های کاریم و ارائه به مشتریان، از تهیه کننده درخواست یک نمونه از کاری را که انجام داده‌ام، کردم، اما او حاضر نیست نمونه کاری را به من دهد. آیا من می‌توانم بدون اجازه تهیه کننده آن نمونه را از کارگردان بگیرم؟
پرسش
من طراح انیمیشن هستم. یک سال و نیم روی پروژه‌ای برای یک تهیه کننده کار می‌کردم. الآن که پروژه تمام شده است، من از تهیه کننده درخواست یک نمونه از کاری را که انجام داده‌ام، می‌کنم و او حاضر نیست نمونه کاری را که خودم در آن شرکت داشته‌ام به من دهد. لازم به ذکر است که من برای گرفتن کارهای دیگر و توسعه کارم، به این نمونه کار نیاز دارم. از طرفی کارگردان آن پروژه که انسان مقیدی نبود یک نمونه از کار را برای خودش برداشته است. آیا من می‌توانم بدون اجازه تهیه کننده (با توجه به این که برای نشان دادن کار به مشتری‌هایم نیاز مبرم به این نمونه دارم)، آن نمونه را از کارگردان بگیرم؟ لازم به ذکر است که این نمونه‌ی کار بجز ارائه به مشتریان برای دیدن توانائی‌های کاریم، هیچ منفعت مادی دیگری برای من ندارد.
پاسخ اجمالی
با توجه به اینکه تهیه کننده، صاحب کار به شمار می‌آید، هرگونه استفاده از پروژه‌ی مذکور باید با رضایت وی صورت پذیرد. البته برخی[1] از فقها در این باره می‌گویند، تنها در صورتی این موضوع دارای اشکال است که تهیه کننده از ابتدا در قراردادش شرط عدم استفاده بدون اجازه وی را کرده باشد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در هر صورت بنابر احتیاط باید با اجازه از صاحب آن باشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه برای ایشان کار می‌کنید باید طبق قرارداد عمل کنید و این کار جز با رضایت  آن جایز نیست .
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر در مقابل تهیه کردن این برنامه اجرت خود را گرفته باشید نمی‌توانید چیز دیگری مطالبه کنید.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
اگر تهیه کننده از ابتدا شرط کرده باشد که شما نمی‌توانید بدون اجازۀ او نسخه‌ای  از کار را برای خود نگه دارید، تهیۀ کپی جایز نیست. در غیر این صورت، هر چند تهیۀ کپی اشکال ندارد، نباید برای این کار در اموال تهیه کننده (مثلاً کامپیوتر یا سایت وی ) بدون اجازۀ وی تصرف کنید. بنابراین می‌توانید مثلاً از نسخۀ موجود در نزد کارگردان کپی بگیرید.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله هادوی تهرانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.