در ماه های حرام از چه زمانی دیه تغلیظ می شود؟
پرسش
تغلیظ دیه در ماه های حرام از چه زمانی شروع می شود؟ آیا به محض رویت هلال ماه حرام تغلیظ شروع می شود؟ یا از صبح روز بعد از رویت هلال که در تقویم ها بعنوان اول ماه ثبت شده است تغلیظ صورت می گیرد.
پاسخ اجمالی

مراجع معظم تقلید فرموده اند: "اگر کسی در ماه حرام (رجب و ذی القعدة و ذی الحجة و محرم) مرتکب قتل شود باید علاوه بر پرداخت اصل دیه ، ثلث دیه را نیز اضافه بپردازد....اما دیه جنایت بر اعضاء بدن تغلیظ نمی شود همچنین اگر قاتل مرتکب قتل خویشان و نزدیکان خود شده باشد. [1]

زمان تغلیظ دیه از ابتداء حلول ماه حرام تا آخر آن است و حلول ماه از زمانی است که هلال ماه رؤیت شود بنا بر این به محض رویت هلال ماه حرام تغلیظ شروع می شود و اگر کسی در همان شب اول و یک لحظه بعد از رؤیت هلال ماه حرام مرتکب قتل شود دیه تغلیظ خواهد شد.

نمایه مرتبط: 3195 (سایت: 3455)، رؤیت هلال در ایران.

[1] - تحریر الوسیلة، ج‏2، ص: 558 ،مسأله 23: لو ارتکب القتل فی أشهر الحرم: رجب و ذی القعدة و ذی الحجة و المحرم فعلیه الدیة و ثلث‏ من أی الأجناس کان تغلیظا، و کذا لو ارتکبه فی حرم مکة المعظمة، و لا یلحق بها حرم المدینة المنورة و لا سائر المشاهد المشرفة، و لا تغلیظ فی الأطراف و لا فی قتل الأقارب، منهاج المؤمنین، ج‏2، ص: 282،الدیات (للفاضل)، ص: 38.