آیا زن می‌تواند فطریه و یا کفاره روزه‌اش را به شوهر فقیرش بدهد؟
پرسش
آیا خانمی که وضعیت شوهرش برای امرار معاش متوسط پایین است، می‌تواند فطریه و یا کفاره روزه‌اش را به شوهر دهد تا نان خانه را تأمین کند؟
پاسخ اجمالی
اگر فطریه زن بر عهده شوهرش بوده و او فقیر باشد، پرداخت فطریه بر شوهر واجب نیست. ولی اگر به هر دلیلی فطریه بر عهده خود زن بود، بر اساس برخی نظرات می‌تواند فطریه و کفارات خود را به شوهر فقیرش پرداخت کند،[1] ولی برخی از فقها پرداخت آنها به شوهر را مجزی نمی‌دانند.[2]
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
صحیح نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر زن در نفقه شوهرش باشد، فطریه او بر عهده‌ی شوهرش می‌باشد و چنانچه مرد فقیر باشد زن می‌تواند کفاره خود را به همسرش بدهد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال زن می‌تواند کفاره و فطریه خود را به شوهرش بدهد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
خیر.

[1]. ر.ک:امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 2، ص 175، م 2008، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق.
[2]. آیات عظام خامنه‌ای و نوری همدانی.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.