اگر در حال نماز، برای بازکردن درب منزل توسط آیفون، قدمی برداریم، آیا نماز باطل است؟
پرسش
رفتن و برگشتن برای بازکردن درب منزل از طریق دربازکن، بارعایت قطع کردن اذکار نماز و حفظ جهت قبله درحین رفتن و برگشتن به محل نماز، چه حکمی دارد؟
پاسخ اجمالی
مراجع تقلید، دربارۀ حرکتهای ضمن نماز می‌گویند، در صورتى که فعل کثیر[1] نباشد، جایز است و نماز را باطل نمی‌کند.[2] لذا اگر این کار، فعل کثیر شمرده شود، مثل اینکه چند متر جا به جایی داشته باشد، نماز باطل است اما اگر آیفون نزدیک باشد که با حرکتی کوچک بتوان در را باز کرد و در عرف به آن «راه رفتن» نگویند، اشکال ندارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال نماز باطل است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه صدق راه رفتن کند و صورت نماز به هم بخورد نماز باطل است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
در فرض سؤال چنانچه مستلزم حرکت کثیر باشد، موجب قطع نماز است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
اگر فعل کثیر محسوب شود مثل اینکه چند متر جا به جایی داشته باشید، نماز باطل است اما اگر درب باز کن نزدیک باشد که با قدمی بتوانید در را باز کنید اشکال ندارد.

[1]. فعل کثیر عبارتست از کارى که انسان با انجام آن عرفاً از صورت نمازگزار بودن، خارج مى‌‌شود [مانند پریدن، جست و خیز کردن و یا اینکه نماز گزار مرتب سر را بجنباند و ...]؛ محمدى خراسانى، على، شرح تبصرة المتعلمین، ج‌1، ص 131، بی نا، بی جا، بی تا.
[2]. موسوى گلپایگانى، سید محمد رضا، مجمع المسائل، ج‌4، ص 112، م  225 و 308، دار القرآن الکریم، قم، دوم، 1409 ه‍ ق.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.