اگر جز یک کف دست، تمام اعضای وضو پوشیده و تحت پانسمان باشد، برای نماز چه باید کرد؟
پرسش
اگر تمام اعضای وضو پوشیده باشد و فقط کف دست راست یا چپ سالم باشد؛ آیا می‌توان با یک دست تیمم کرد؟ چگونه؟
پاسخ اجمالی
اگر تمام اعضای وضو (مثلاً به دلیل جراحت) پوشیده و پانسمان است، وظیفه اولیه انجام وضوی جبیره است به این نحو که بر روی همان پانسمان دست کشیده شود و برخی از مراجع تقلید،[1] در این فرض، علاوه وضو انجام تیمم را هم لازم می‌دانند.
بله اگر آب ضرر داشته و نتوان وضو جبیره گرفت، وظیفه، همان تیمم بر روی پانسمان خواهد بود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
کسی که وظیفه‌اش تیمم است و بر اعضاى وى جبیره‌اى است که نمى‌توان آن را برداشت با همان جبیره و بر همان جبیره تیمم کند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
وضو بگیرید و با دست نمدار روی گچ ها مسح کنید.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
باید علاوه بر وضوی جبیره تیمم هم بکند با همان یک دست صورت و پشت دست بسته را مسح کند و پشت دست خود را که باز است به نیت تیمم بر خاک بزند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
هرگاه روی آن بسته شده است و باز کردن آن ضرر و مشقت زیادی ندارد و آب هم برای آن مضر نیست، باید آن را باز کند و وضو یا غسل کند. در غیر این صورت، اطراف آن را بشوید و بنابر احتیاط مستحب، روی جبیره را نیز مسح کند و اگر جبیره، نجس است یا نمی‌شود روی آن دست تر بکشد، پارچه پاکی را بر آن ببندد و دست تر روی آن بکشد.
و هرگاه جبیره، تمام صورت یا تمام یکی از دستها را گرفته باشد باید بنابر احتیاط واجب هم وضو یا غسل جبیره‌ای بگیرد و هم تیمم کند. و می‌تواند همان دست را به آنچه که تیمم بر آن صحیح است بزند و به صورت و بعد دست دیگر بکشد. و گاهى که کف دست، زخم یا مشکلى مانند آن را دارد، تیمم از روى پانسمان به صورت جبیره انجام مى‏‌شود.

[1]. آیات عظام: صافی گلپایگانی و مکارم شیرازی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.