من وسایل مورد احتیاج دوستم را از مغازه یکی از آشنایان با تخفیف می‌خرم، ولی قیمت بدون تخفیف را از دوستم می‌گیرم. آیا این کار اشکال دارد؟
پرسش
من برای یکی از دوستان وسایل مورد احتیاجش را از مغازه آشنایم تهیه می‌کنم. آشنای من، بمن تخفیف می‌دهد چون دوست من است، ولی در فاکتور قیمت واقعی را می‌نویسد و از دوستم قیمت فاکتور (بدون تخفیف) را می‌گیرم. آیا این تخفیف که مغازه‌دار بمن می‌دهد و دوستم از آن آگاهی ندارد، برای من حلال است؟
پاسخ اجمالی
اگر اجناس را به قیمت کمتر برای خود خریده، سپس آنها را به قیمت بیشتر به دوست خود بفروشید اشکالی ندارد، ولی اگر آن اجناس را از طرف دوست خود و به وکالت از وی می‌خرید صرفا به همان مبلغ باید با دوست خود حساب کنید و اخذ مبلغ بیشتر جایز نیست، مگر اینکه او از این کار مطلع و راضی باشد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
اگر وکیل در خرید برای دوست هستید،‌ عمل مذکور جایز نیست و اگر برای خود می خرید و به او می فروشید، اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
حلال نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
خیر جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
اگر وکیل در خرید باشد، جائز نیست.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.