کد سایت fa63046 کد بایگانی 77485 نمایه روزه مسافری که بعد از اذان ظهر از حد ترخص خارج میشود
طبقه بندی موضوعی گوناگون
خلاصه پرسش
اگر روزه‌دار قبل از اذان ظهر، عازم سفر شود، ولی پیش از آنکه به حد ترخص برسد، وقت اذان فرا برسد، تکلیف او چیست؟
پرسش
من قبل از ظهر برای کاری مسافرت کردم و در مسیر رفت نتوانستم قبل از اذان به حد ترخص برسم، کاری که روزه را باطل کند را هم انجام ندادم، حکم روزهام چیست؟
پاسخ اجمالی
اگر روزهدار بعد از اذان ظهر از وطن خارج شده و به سفر رود، روزهاش صحیح است. و برخی مراجع محدوده اطراف شهرها(تا قبل از حد ترخصِ[1]) را عرفا در حکم وطن شمردهو بر این اساس، در فرض سؤال که روزهدار تا قبل از اذان ظهر، از حد ترخص وطنش خارج نشده، روزهاش را صحیح دانستهاند.
اما گروهی از مراجع[2] میگویند، چنانچه هنگام اذان ظهر در جایی باشد که عرفاً جزو وطنش بشمار نمیرود - اگر چه به حد ترخص نرسیده باشد- روزهاش باطل است.
ضمائم:
پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[3]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال که به حد ترخص نرسیده، باید روزه نگه دارد و روزهاش صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر هنگام اذان ظهر داخل شهر نبودید روزه صحیح نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر هنگام اذان ظهر در وطن نباشید، روزه باطل است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه قبل از ظهر از حد ترخص خارج نشده باشید، روزهتان صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
روزه شما درست نیست، بعداً قضای آن را به جا آورید.

[1]. منظور از حد ترخص مکانی است که در آنجا آخرین منازل مسکونی شهر دیده نمیشود.
[2]. آیات عظام سیستانی، شبیری زنجانی و مکارم شیرازی.
[3]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی و مکارم شیرازی(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.