در جریان اصلاحات ارضی، زمینی موقوفه به کشاورزان واگذار شده است. آیا این زمین از وقفیت خارج شده است؟
پرسش
یک زمین مزروعی وقف خاص بوده، در اصلاحات ارضی به زارعین واگذار شده و مبلغ تعیین شده زمین را زارعین پرداخت کرده‌اند تا به واقف داده شود، که اسناد وجود دارد. آیا زمین هنوز وقف است یا خیر؟
پاسخ اجمالی

چنانچه زمینی وقف شود و ضرورتی در خروج آن از وقف وجود نداشته باشد، زمین باید به مصرف اولی بر طبق وقف برگردانده شود. و در صورت عدم امکان، قیمتش محاسبه و صرف نزدیک‌ترین کار به نیت واقف شود.
البته به صورت کلی در این‌گونه موارد اگر قانونی از سوی نهادهای مربوطه حکومت اسلامی وجود داشته باشد، باید به آن عمل شود.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض مذکور اگر وقف محقق شده بوده معامله باطل و زمین باید به حالت اولی و وقف برگردانده شود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
تا وقتی که بر نظرات طرفین مطلع نباشیم امکان اظهارنظر قطعی نیست، ولی عموماً وقف از وقفیت ساقط نمی‌شود مگر اینکه یکی از مجوزات بیعِ وقف محقق شود.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر واگذاری ضرورت نداشته و امکان بازگشت به وقف وجود داشته باشد باید به حالت وقف برگردد و گرنه قیمتش صرف نزدیکترین کار به نیت واقف شود و اگر کاری هم سنخ نیت واقف نباشد صرف کار خیر شود.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
در این زمینه باید به سازمان اوقاف مراجعه شود.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.