آیا انسانی‌ که مرده، ولی‌ هنوز دفن نشده، فشار قبر ندارد؟ و سوال و جوابی‌ از او نمی‌شود؟
پرسش
آیا انسانی‌ که مرده ولی‌ هنوز دفن نشده، فشار قبر ندارد؟ و سوال و جوابی‌ از او نمی‌شود؟ مثل کسانی‌ که در جنگ می میرند و سال های سال کسی‌ جنازه آنها را پیدا نمی کند.
پاسخ اجمالی

واژه قبر در بسیارى از روایات به معناى برزخ است و منظور از فشار قبر یا سؤال و جواب نکیر و منکر در شب اول قبر شب اول انتقال انسان از این دنیا به عالم برزخ است.

در نتیجه اول شبى که انسان از دنیا رفته شب اول برزخ (قبر) او حساب مى شود و آنچه که مربوط به فشار قبر و سؤال و جواب و عذابى برزخى است، مربوط به شب اول مرگ آدمى در نتیجه اگر کسى را حیوانات درنده بخورند یا در دریا غرق شود و... از شب اول قبر معاف نمى شود.

لازم به توضیح است که این توجیح (قبر به معنای برزخ) از واژه قبر در تضاد با روایاتی مانند نماز لیلة الدفن نخواهد بود؛ چرا که این گونه روایات ناظر به جنبه های حداکثری مسائل و حوادث و رخدادها است؛ زیرا که هم در گذشته و هم در دنیای کنونی اکثر قریب به اتفاق انسان هایی که از دنیا می رفتند و می روند با فاصله کوتاهی به خاک سپرده می شوند و شب اول قبر آنها با شروع عالم برزخ فاصله چندانی ندارد.

برای اطلاع بیشتر در این باره می توانید به پاسخ 3813 (سایت: 4283) مراجعه کنید.