حکم دف زدن در عروسی و یا مراسم مذهبی، چیست؟
پرسش
حکم دف زدن (با زنگوله و بدون زنگوله ) در عروسی و یا مراسم مذهبی، چیست؟
پاسخ اجمالی
دف؛ از نظر حکم شرعی مانند سایر آلات موسیقی است و بستگى به چگونگى استفاده از آن دارد، که اگر به نحو لهوى و مطرب بوده و موجب کشیده شدن انسان به سمت بى‌بندوبارى و بیهودگى شود، حرام است.
البته برخی از مراجع[1] استفاده از آلات موسیقی را مطلقاً حرام می‌دانند.

ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
دف زدن بستگى به چگونگى استفاده از آن دارد، که اگر به نحو لهوى و مضل عن سبیل الله[3] زده شود، حرام است.
و در هر صورت به‌کار بردن موسیقى در مناسبتهاى مذهبى شایسته مجالس اهل بیت (علیهم السلام) نیست هر چند از نوع حلال باشد و باید قداست و مقام اهل بیت(علیهم السلام) مراعات شود.
حضرت آیت الله العظمی تبریزی (قدس سره):
وسیله مزبور از آلات موسیقى است و استعمال آن به وجه لهوى حرام است و نیز گوش دادن به موسیقى لهوى و خرید و فروش آلات آن جایز نیست.[4]
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
نواختن و گوش کردن به موسیقی که عرفاً مطرب باشد جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
نواختن موسیقی لهوی جائز نیست و فرقی  بین آلات و ادوات آن نیست.

[1]. آیت الله صافی گلپایگانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
[3]. مضل عن سبیل الله؛ یعنى به سبب ویژگى‌هایى که دارد انسان را از خداوند متعال و معنویات و فضائل اخلاقى دور نموده و به سمت بى‌بندوبارى، بیهودگى و گناه سوق دهد.
[4]. ر.ک: تبریزى، جواد، استفتائات جدید، ج‌2، ص 207، قم، چاپ اول.