ده سال در منزلی مستأجر بودم که به علت رسوب زیاد آب، پکیج واحد، مرتب خراب ‌شده و هزینه زیادی را در این زمینه متحمل شدم. اکنون و بعد از تخلیه منزل، صاحبخانه می‌گوید که باز هم پکیج خراب است و باید آن را تعمیر اساسی کنی. آیا به لحاظ شرعی تعمیرش بر عهده من است؟
پرسش
با سلام؛ بنده مدت ده سال در یک واحد مسکونی مستأجر بودم. در این مدت پکیج این واحد به علت رسوب زیاد آب منطقه، برای بنده بسیار هزینه داشت. حال که منزل را تخلیه کرده‌ام، صاحبخانه می‌گوید که باز هم پکیج خراب است و بنده چون از آن استفاده کرده‌ام باید هزینه تعمیر آن را که حدود هفتصد هزار تومان است، بدهم. آیا به لحاظ شرعی هزینه تعمیر اساسی پکیج بر عهده من است؟
پاسخ اجمالی
بر فرض سؤال، تنها اگر در قرارداد اجاره، شرط شده باشد که پکیج در صورت خرابی باید تعمیر شود و یا آنکه مستأجر در استفاده و نگهداری از آن کوتاهی کرده باشد، ضامن خواهد بود و باید آن را تعمیر نماید وگرنه چیزی بر عهده وی نخواهد بود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی):
اگر در قرارداد شما چنین شرطی شده است لازم است تعمیر کنید و الا اگر این خرابی مستند به استفاده غیر مجاز شما نبوده است شما ضامن نیستید.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اگر در نگهداری و انجام سرویسهای دوره‌ای پکیج کوتاهی نکرده باشید ضامن نیستید مگر در هنگام تنظیم اجاره نامه شرط ضامن بودن شما شده باشد.
حضرت آیت الله العظمی صافی‌ گلپایگانی (مد ظله العالی):
ضمان مستأجر تابع قرار داد اجاره فیما بین است در غیر این صورت ید مستأجر ید امانی بوده و در غیر مورد تقصیر ضامن نیست.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
اگر خرابی آن مستند به کوتاهی مستاجر نبوده، ضامن نمی‌باشد.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.