بهترین ترجمه کتاب نهج البلاغه به فارسی کدام است؟
پرسش
بهترین ترجمه کتاب نهج البلاغه به فارسی کدام است؟
پاسخ اجمالی

با توجه به جایگاهی که سخنان معصومین بین ما داشته و دارد و از حیث ارزش و اعتبار بعد از قرآن در رتبه اول قرار دارد از این رو دانشمندان اسلامی بسیاری در صدد تدوین، ترجمه و شرح آن بر آمدند که از جمله آن سخنان، بیانات امام علی (ع) است که توسط محدث بزرگ اسلام مرحوم سید رضی در کتابی تحت عنوان نهج البلاغة گرد آوری شده است.

این اثر گران سنگ و ارزشمند به زبان های متعدد از جمله انگلیسی، فرانسه، فارسی و ... ترجمه شده است که تنها در زبان فارسی ده ها نفر به ترجمه آن پرداخته اند.

ارزش گذاری و معیارهایی که برای یک ترجمه خوب می توان در نظر گرفت متعدد و متفاوت است و کارشناسان این فن نیز در این باب متفق نبوده و دارای دیدگاه واحدی نیستند. از این جهت وقتی از آنها پیرامون بهترین های ترجمه سؤال می کنیم نظرات متفاوتی ارائه می کنند، همچنین ممکن است بعضی از ترجمه ها از جهاتی دارای مرجحات و امتیازهایی باشند، اما از جهاتی دیگر کمبودهایی داشته باشند؛ مثلاً ترجمه ای شاهکار ادبی است، ولی در رساندن معنا ناقص است. دیگری به جنبه عرفانی آن بیشتر پرداخته و از حیث ادبی جایگاه ویژه ای ندارد، سومی به ترجمه تحت اللفظی پرداخته و ... با این حال ممکن است من حیث المجموع تعدادی از ترجمه ها را که دارای امتیاز بیشتری هستند انتخاب و معرفی نمود، اما با توجه به این که نام بردن از برخی تحت عنوان بهترین ها نوعی تبلیغ محسوب می شود، از این جهت و به علل دیگر از نام بردن آنها معذوریم و تنها به بیان اسامی تعدادی از مترجمان فارسی اکتفا می نماییم.

1-      مکارم، ترجمه گویا

2-      دشتی، ترجمه نهج البلاغة

3-      شهیدی، ترجمه نهج البلاغة

4-      فیض، ترجمه نهج البلاغة

5-      ارفع، ترجمه روان نهج البلاغة

6-      دین پرور، نهج البلاغة پارسی

7-      آقا میرزایی، ترجمه نهج البلاغة

8-      آیتی، ترجمه نهج البلاغة

9-      احمدزاده، ترجمه نهج البلاغة

10-   انصاریان، ترجمه نهج البلاغة

11-   اولیایی، ترجمه نهج البلاغة

12-   بهشتی، ترجمه نهج البلاغة

13-   زمانی، ترجمه نهج البلاغة

14-   مبشری، ترجمه نهج البلاغة

15-   فارسی، محسن، ترجمه نهج البلاغة

16-   کمپانی، ترجمه نهج البلاغة

17-   اردبیلی، ترجمه نهج البلاغة

18-   سپهر، ترجمه نهج البلاغة

19-   شرقی، ترجمه نهج البلاغة

20-   معادیخواه، خورشید بی غروب

21-   میراث درخشان

22-   تنبیه الغافلین

23-   ترجمه نهج البلاغة (قرن 5 و 6)

لازم به ذکر است که مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی حوزه علمیه قم اقدام به تهیه نرم افزار "منهج النور" (دانش‏نامه علوى) نموده است که دارای کتابخانه‏اى شامل 121 عنوان کتاب در زمینه نهج البلاغه (به همراه لغت نامه) می باشد که با مراجعه به آن و تطبیق آنها می توانید به نتیجه برسید. ‏