آیا آب لوله کشی به جز در حمام، حکم آب جاری دارد؟
پرسش
در باب تبین مبانی فقهی امام راحل آمده است که آب لوله کشی به جز در حمام، حکم آب جاری دارد؟ به من بگویید چرا و چه تفاوتی بین مکان حمام و دیگر مکان ها وجود دارد؟
پاسخ اجمالی

آن چه در توضیح المسایل آمده است عکس مطلبی است که بیان کرده اید. متن توضیح المسایل این چنین است: "  آب لوله هاى حمام که از شیرها و دوشها مى‏ریزد اگر متصل به کُر باشد مثل آب جارى است، و آب لوله‏هاى عمارات اگر متصل به کر باشد در حکم آب کر است‏."[1]

بعید نیست که این نظر امام درباره حمام ها،مربوط به حمام های قدیمی باشد که دارای مخزن و احیاناً حوضچه بودند و در روایات نیز، آب چنین حمام هایی در حکم آب جاری شمرده شده است. امام صادق (ع) می فرماید: " آب حمام به منزله آب جاری است."[2] اما امروزه فرقی بین آب حمام و غیر حمام وجود ندارد. همان طور که به طور کلی از نظر طهارت هیچ فرقی بین آب جاری و آب کر وجود ندارد.[3]

[1]توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 45.

[2] حر املی،محمد حسن،وسانل الشیعه،ج1،ص 148،ح 367،موسسه آل البیت،قم،1409.

[3] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 54، استفتاءات از مقام معظم رهبری.