آیا می شود قربانی حج را در غیر منی انجام داد؟
پرسش
آیا امکان دارد مراجع عظام تقلید فتوا بدهند که حجاج ایرانی در کشور خودشان گوسفند را قربانی کنند (همزمان، کسی از جانب آنها ذبح کند)؟ آیا با این کار جلوی فقر گرفته نمی شود؟
پاسخ اجمالی
مراجع عظام تقلید انجام قربانى در وطن را کافی نمی‌دانند، البته برخی از مراجع[1] با توجه به اینکه محل فعلی قربانگاه خارج از منىٰ است، می‌گویند، چنین قربانی کفایت می‌کند، ولی اولویت با ذبح در آنجاست.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
چنین قربانى مجزى نیست و کفایت نمی‌کند.[2]
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
ذبح در مکان فعلی [قربانگاه منی] کفایت می‌کند.[3]
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
تا قربانى در منىٰ ممکن است، قربانى در غیر منىٰ مجزى نیست. بلى اگر به کلى ممنوع شود، اقوى کفایت آن است در وادى محسر، و قربانى در مکّه یا وطن مجزى نیست.[4]
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
اولویت با ذبح در آنجا [قربانگاه منی] است.[5]
حضرت آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (مد ظله العالی):
خیر، قربانی گوسفند از واجبات حج است و در منی یا جاهایی که امروز ذبح می‌کنند و در ایام حج، باید ذبح شود.

[1]. آیت الله مکارم شیرازی؛ محمودی، محمد رضا‌، مناسک حج (محشّی)، ص 489، نشر مشعر‌، تهران، 1429ق.
[2]. بر گرقته از سایت معظم له.
[3]. بر گرقته از سایت معظم له.
[4]. صافی گلپایگانی، لطف الله، استفتاءات حج (هزار مسأله)، ص 220، س 727 انتشارات حضرت معصومه(س)، قم، چاپ اول، 1422ق.
[5]. بر گرقته از سایت معظم له.