من بدون تحقیق برای جلوگیری از بارداری از iud استفاده کردم بعد متوجه شدم به خاطر لمس و نظر غیر محارم حرام است وظیفه ام چیست؟
پرسش
من بدون تحقیق برای جلوگیری از بارداری از iud استفاده کردم بعد متوجه شدم به خاطر لمس و نظر غیر محارم حرام است وظیفه ام چیست؟
پاسخ اجمالی

مطابق با فتواهای فقها جایز است زن از دستگاه پیش گیرى از حاملگى و مانند آن اگر ضرر مهمّى به او نزند استفاده کند، ولی همان طور که خودتان گفتید در صورتى که گذاشتن دستگاه متوقف بر نگاه کردن به جایى که نظر به آن حرام است و یا لمس قسمتى از بدن که لمس آن جایز نیست، باشد، جایز نیست کسى غیر از شوهر این کار را انجام دهد، مگر در صورت ضرورت؛ مانند این که بچه‏دار شدن براى او ضرر داشته باشد. این در صورتى است که معلوم نباشد دستگاه نطفه را پس از انعقادش تلف مى‏کند، و گرنه احوط ترک آن است.[1]

اما در مورد پرسشتان اگر در یادگیری مسئله کوتاهی نکرده باشید با توجه به این که حکم مسئله را نمی دانستید گناهی بر شما نیست،[2] اما به هر حال خوب است توبه و استغفار نمایید.

پاسخ آیت الله هادوی تهرانی به این شرح است:

1. نظر و لمس غیر محارم در صورتی که غرضی عقلایی برای آن نباشد، یا به قصد شهوت انجام شود حرام است. اما اگر غرضی عقلایی وجود داشته باشد، مانند درمان، یا پیشگیری از بیماری یا جلوگیری از حاملگی، و بدون قصد شهوت صورت پذیرد، بلامانع است، هرچند احتیاط آن است که تا حد امکان از آن اجتناب شود و فقط در مواقع ضرورت صورت پذیرد.

2. در فرض مزبور نسبت به استفاده از IUD در ادامه هیچ مشکلی وجود ندارد، هرچند اگر در یادگیری مسأله تقصیری صورت گرفته باشد، از این جهت خالی از اشکال نیست و در هرحال استغفار کافی است.

[1] توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 901، مسأله 70.

[2] شیخ حر عاملی، وسائل‏الشیعة، ج 15، ص 369، باب 56حذیث، 20769؛ از حمّاد بن عیسى، از حریز بن عبد اللَّه، از امام صادق (ع) نقل شده که پیامبر خدا (ص) فرمود: نه چیز از امّت من برداشته شده است: خطا، فراموشى، چیزى که بر آن اجبار شده‏اند، چیزى را که نمى‏دانند، چیزى که بر آنان طاقت فرساست، چیزى که به آن ناچار گردیده‏اند، حسد، فال بد، اندیشه بد در باره مردم تا وقتى که به زبان نیاورند (ترجمه از انصارى، الحکم الزاهره، ص 695).