«و احفظ فیه رسولک و آل رسولک(پیامبرت و آل او را در مهدی حفظ فرما)». معنای دقیق این فراز از زیارت‌نامه امام زمان(عج) چیست؟
پرسش
در زیارت‌نامه امام عصر(ع)، منظور از «و احفظ فیه رسولک و آل رسولک»، چیست؟
پاسخ اجمالی

در زیارت‌نامه‌های متعددی که مربوط به حضرت مهدی(عج)[1] است، خواسته می‌شود که خدا، آرمان‌های پیامبر اسلام(ص) و ائمه اطهار(ع) را توسط حضرتشان از خطر نابودی حفظ کند:

1. امام رضا(ع): «...وَ احْفَظْ فِیهِ‏ رَسُولَک‏ وَ آبَاءَهُ أَئِمَّتَک‏...»؛[2] توسط امام زمان(ع)، (آرمان‌های) رسول الله(ص) و پدران آن‌حضرت(ع) که از جانب تو به امامت برگزیده شده‌اند را حفظ فرما.

2. امام عسکری(ع): «...وَ احْفَظْ فِیهِ‏ رَسُولَک‏ وَ آلَ رَسُولِک‏ ...»؛[3] توسط امام زمان(ع)، (آرمان‌های) پیامبرت و اهل ‌بیت حضرتشان را حفظ فرما.

3. توقیع وارده از امام زمان(ع): «...وَ احْفَظْ فِیهِ‏ رَسُولَک‏ وَ وَصِی رَسُولِک‏...».[4] توسط امام زمان(ع)، (آرمان‌های) پیامبرت و وصی پیامبرت را حفظ فرما.

به نظر می‌رسد که در این موارد، مراد از فراز «احفظ فیه رسولک» آن است که خدایا، به وسیله امام مهدی(ع)، سلسله امامت را پایدار فرموده و پیام‌ها و آرمان‌های پیامبر(ص) و اهل‌بیت(ع) را از خطر نابودی حفظ فرما.[5]

[1]. «زندگی‌نامه امام مهدی(عج)»، 105530.

[2]. شیخ طوسی، محمد بن حسن، مصباح المتهجد و سلاح المتعبّد، ج 1، ص 409، بیروت، مؤسسة فقه الشیعة، چاپ اول، 1411ق.

[3]. همان، ج ‏1، ص 405.

[4]. شیخ صدوق، کمال الدین و تمام النعمة، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج 2، ص 513، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ دوم، 1395ق.

[5]. «ویژگی‌هاى جامعه بعد از ظهور حضرت مهدى(عج)»، 127؛ «آرزو داشتن ظهور امام زمان(عج)»، 67423؛ «فایده حکومت و عدالت امام زمان(عج) برای گذشتگان»، 107948.