کد سایت fa10079 کد بایگانی 8611 نمایه گفتن الحمد الله رب العالمین در نماز پس از سوره حمد
اصطلاحات حمد (ستایش)
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
مدتی است که گفتن «الحمد لله رب العالمین» از سوی مأمومین برخی مساجد -پس از سوره حمد- رایج شده است. با این وصف آیا بیان آن بعنوان یک شعار شیعه و نیز جهر آن به نحوی که صدای آن به امام برسد جایز خواهد بود؟
پرسش
مدتی است که در برخی مساجد سطح شهر مشهد ، مسئله گفتن « الحمدلله رب العالمین» از سوی مأمومین پس از اتمام سوره حمد امام، مطرح شده است که در این باره ابهامات و سوالاتی بوجود آمده که نیازمند پاسخگویی هر چه زودتر به آنها هستیم. 1. آیا جایز است مامومین بعد از تمام شدن قرائت حمد امام ، بصورت جهری «الحمدلله رب العالمین» را بگویند؟ 2. بعد از تمام شدن قرائت حمد اگر امام سکوت کند و مأمومین در هنگام گفتن «الحمدلله رب العالمین» صدایشان به امام برسد آیا کراهت دارد یا نه؟ 3. آیا بلند گفتن «الحمدلله رب العالمین» توسط مأمومین به عنوان شعائر شیعه استحباب دارد یا نه؟ جمعی از طلاب حوزه علمیه مشهد / پایگاه خبری اطلاع رسانی بصیرت
www.BasiratNews.com
info@basiratnews.com
پاسخ اجمالی

پاسخ آیت الله هادوی تهرانی به این شرح است:

1. گفتن «الحمد لله رب العالمین» در نماز جماعت بعد از حمد امام جماعت برای مأمومین مستحب است و جهر به آن اشکالی ندارد.

2. جهر به «الحمد لله ربّ العالمین» در نماز جماعت بعد از حمد امام جماعت برای مأمومین اشکالی ندارد، هر چند بهتر است آهسته گفته شود و اگر به صورت فریاد گفته شود، خالی از اشکال نیست.

3. هر چند شیعه به جای «آمین» بعد از حمد امام جماعت، به گفتن «الحمد لله ربّ العالمین» تشویق شده اند و ذکر آن مستحب است و جهر به آن جایز است؛ ولی ایجاد سنت به جهر آن در نمازهای جماعت به عنوان شعار شیعه، خالی از شبهه بدعت نیست و اگر منشأ اختلاف بین شیعه و سنی یا در بین شیعیان شود، حرام است.

برای آگاهی بیشتر به نمایه های زیر مراجعه فرمایید:

1. نمایه: گفتن آمین یا الحمد لله بعد از سوره حمد، سؤال شماره 5245 (سایت: 5606).

2. نمایه: دعا بعد از فاتحه و یک آیه در نماز، سؤال شماره 9291 (سایت: 9443).