خرید و فروش ارزهای دیجیتال ایرانی چه حکمی دارد؟
پرسش
حکم ارزها و توکن‌های دیجیتال داخلی مانند یوزکوین و پیمان که ایرانی هستند و مجوز هم دارند چیست؟
پاسخ اجمالی

معامله‌ی ارزهای دیجیتال اگر منع قانونی نداشته باشد جایز است، اما برخی فقها به دلیل وجود ابهام و عدم پشتوانه برای این ارزها، معامله آن‌را جایز نمی‌دانند.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

بطور کلی حکم خرید و فروش و تولید ارزهای دیجیتال تابع قوانین و مقررات نظام جمهوری اسلامی ایران است.

حضرت آیت الله العظمی علوی گرگانی (مد ظله العالی):

این‌گونه ارزهای دیجیتال چنانچه دارای پشتوانه و اعتبار حکومتی یا بین المللی باشد و معامله با آنها موجب فریب و غش نباشد اشکال ندارد و تعیین مصداق بر عهده کارشناسان و عرف مردم است.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

با توجه به ابهامات زیادی که این نوع ارزها دارند، از جمله این‌که منشأ استخراج آنها روشن نیست و نیز غالبا اعتبار آن از سوی دولت‌ها پذیرفته نشده و همچنین منشأ سوء استفاده‌های زیادی شده است، معامله، سرمایه‌گذاری و درآمد حاصل از آنها جایز نیست.

حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):

به طور کلی اگر ارز دیجیتالی مالیت عرفی داشت و مانع شرعی در میان نبود، شرعاً قابل معامله است. به عبارت دقیق‌تر، اگر در نظر عموم مردم دارای ارزش مالی(مالیت عرفی) باشد و مانع شرعی(مثلاً احتمال ضرر قابل توجه) در آن نباشد، از نظر شرعی دارای ارزش و مالیت خواهد بود و خرید و فروش آن جایز است.

لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، علوی گرگانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.