کد سایت fa101322 کد بایگانی 118049 نمایه مذموم بودن دلبستگی به دنیا از نگاه امام خمینی
طبقه بندی موضوعی دنیا و زینتهای آن
اصطلاحات برزخ|دنیا
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
«میزان برزخ هرکس به اندازه علاقه او به دنیا است». امام خمینی(ره) با این سخن در صدد بیان چه نکته‌ای بودند؟
پرسش
امام خمینی در سخنی کوتاه فرمود: میزان برزخ هرکس به اندازه علاقه او به دنیا است. لطفا این جمله را کامل شرح دهید که چه معنا دارد؟ و اینکه آیا بی‌توجهی به دنیا باعث سعادت اخروی است؟ نکته‌ی مهم این‌که این سخن برخلاف بعضی احادیث اهل‌بیت است که تاکید بر تلاش و کوشش و کسب رزق و روزی تا آخر عمر دارد. مثلا امام علی(ع) به امام حسن(ع) فرمودند: آن‌چنان تلاش کن در دنیا که گویا همیشه زنده‌‌ای و آن‌طور آماده رفتن باش که شاید فردا از دنیا بروی ... و بعضی احادیث دیگر در جهت اینکه ثروت باید در دست مسلمانان باشد تا دین پروردگار را تبلیغ و گسترش دهند و ...
پاسخ اجمالی

مقصود امام خمینی(ره) از علاقه به دنیا در این سخن، داشتن امکانات مادی از قبیل پول و ثروت، تکنولوژی و صنعت، و تلاش در راه تحصیل اینها نیست؛ بلکه منظورشان تعلق خاطر و وابستگی روحی و قلبی انسان به دنیا است؛ به بیان دیگر مراد ایشان از دنیا، دنیای مذموم است. این موضوع توسط خود ایشان در کتابی که نگاشته‌اند توضیح داده شده است:

«پس معلوم شد از برای انسان دو دنیا است: یکی ممدوح و یکی مذموم. آنچه ممدوح است، حصول در این نشئه که دار التربیة و دار التحصیل و محل تجارت مقامات و اکتساب کمالات و تهیه زندگانی سعادتمند ابدی است که بدون ورود در اینجا امکان‌پذیر نیست... عالم ملک، که مظهر جمال و جلال است و حضرت شهادت مطلقه است، به یک معنی مذمتی ندارد، و آنچه مذموم است دنیای خود انسان است، به معنی وجهه‌ی قلب به طبیعت و دلبستگی و محبت آن است که آن منشأ تمام مفاسد و خطاهای قلبی و قالبی است. پس، تعلق قلب... محبت دنیا عبارت از دنیای مذموم است، و هر چه دلبستگی به آن زیادتر باشد، حجاب بین انسان و دار کرامت او و پرده ما بین قلب و حق بیشتر و غلیظتر شود».[1]

بنابراین مقصود این است که هر چه تعلق خاطر انسان به دنیا کمتر باشد، دشواری‌های قبر و برزخ نیز برای او کمتر خواهد بود و در حقیقت تناسبی بین تعلقات دنیوی و مشکلات برزخی وجود دارد، بلکه میزان در طولانی‌شدن عالم قبر و برزخ نیز همین تعلقات است که هر چه کمتر باشد، برزخ و قبر انسان روشن‌تر و گشاده‌تر و مکث انسان در آن کمتر است.

[1]. امام خمینی، روح الله، شرح چهل حدیث، ص 121، بی‌جا، بی‌تا؛ ر. ک: «برزخ و زندگی برزخی»، 3891؛ «معنای اقبال و ادبار دنیا در سخنی از امام علی(ع)»، 95809؛ «عوامل دنیا زدگی»، 71278.