آیا از زندگی محمد بن علی بن ابی‌طالب که در رکاب برادرش امام حسین(ع) به شهادت رسید، گزارشی وجود دارد؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه محمد بن علی بن ابی ‌طالب را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از شهدای کربلا و از کسانی که در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید،[1] فرزندی از امام علی(ع) به نام محمد و معروف به محمد اصغر است[2] (و احتمالا محمد بن حنفیه، محمد اکبر باشد). البته برخی معتقدند که او همان ابوبکر بن علی(ع) است[3] که نام مادرش لیلی بنت مسعود دارمیه بود و در روز عاشورا به شهادت رسید،[4] اما برخی او را برادر دیگری از امام حسین(ع) دانسته و معتقدند که مادرش کنیزی ام ولد بود و گزارش می‌کنند که محمد توسط مردی از قبیله ابان بن دارم به شهادت رسید.[5]

آنچه در زیارت ناحیه مقدسه آمده نیز نظر اخیر را تأیید می‌کند؛ زیرا این‌گونه از وی تجلیل شده است: «السَّلَامُ‏ عَلَى‏ مُحَمَّدِ بْنِ‏ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ‏، قَتِیلِ الْإِیادِی‏ الدَّارِمِی، لَعَنَهُ اللَّهُ وَ ضَاعَفَ لَهُ الْعَذَابَ الْأَلِیمَ، وَ صَلَّى اللَّهُ عَلَیک یا مُحَمَّدُ وَ عَلَى أَهْلِ بَیتِک الصَّابِرِینَ»؛[6] سلام بر محمد بن امیرالمؤمنین که توسط أیادی دارمی کشته شد. خدا قاتلش را لعنت کند و عذاب دردناک را هر چه بیشتر بر او بیفزاید. درود خدا بر تو‌ ای محمد و بر خاندان صبور تو باد.

برخی گزارش‌های تاریخی نیز حاکی از آن است که محمد بن علی به دلیل آن‌که بیمار بود در کربلا به شهادت نرسید،[7] اما این گزارش با دیگر گزارش‌ها و نیز با آنچه در زیارت ناحیه وجود دارد هم‌خوان نیست.

[1]. «شهدای قیام عاشورا»، 28614.

[2]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 149، قم، آل البیت‏، چاپ دوم‏، 1406ق.

[3]. شیخ مفید، الارشاد فی معرفة حجج الله علی العباد، ج 1، ص 354، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق.

[4]. طبرسی، فضل بن حسن، اعلام الوری بأعلام الهدی، ص 203، تهران، دار الکتب الاسلامیة، چاپ سوم، 1390ق.

[5]. ابو الفرج، علی بن الحسین الأصفهانی، مقاتل الطالبیین، محقق، صقر، سید احمد، ص 90 – 91، بیروت، دار المعرفة، بی‌تا.

[6]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 489، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.

[7]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع، ج 4، ص 113، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.