آیا امام مجتبی(ع) فرزندی به نام ابوبکر داشت که در رکاب عمویش امام حسین(ع) به شهادت رسیده باشد؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه ابوبکر بن حسن بن علی(ع) را که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

ابوبکر فرزند امام حسن مجتبی(ع) یکی از شهدای کربلا است که روز عاشورا در رکاب عمویش امام حسین(ع) به شهادت رسید.[1] مادرش«نفیله»،[2] یا «رَملَه»[3] کنیزی ام ولد بود.[4] برخی مورخان ابوبکر و قاسم بن الحسن را از یک مادر می‌دانند.[5]

بر اساس گزارش مشهور، عبدالله بن عقبه غنوی با تیری ابوبکر را به شهادت رساند،[6] اما برخی معتقدند که با تیر حرمله به شهادت رسید.[7]

برخی زمان شهادت ابوبکر را بعد از شهادت برادرشان قاسم دانسته،[8] اما برخی معتقدند که ایشان قبل از برادرش به شهادت رسیده است.[9] همچنین گزارش شده که بعد از شهادت ابوبکر بود که  ابوالفضل(ع) برادران خود را برای رفتن به سمت میدان تشویق نمود.[10]

از ابوبکر در زیارت‌نامه‌ها این‌گونه تجلیل شده است:

«السَّلَامُ عَلَى أَبِی بَکرِ بْنِ‏ الْحَسَنِ‏ الزَّکی الْوَلِی الْمَرْمِی بِالسَّهْمِ‏ الرَّدِی لَعَنَ اللَّهُ قَاتِلَهُ عَبْدَ اللَّهِ بْنَ عُقْبَةَ الْغَنَوِی»؛[11] سلام خدا بر ابوبکر فرزند حسن بن علی(ع) امام پاکیزه‌ای که مقام ولایت داشت، سلام بر شهیدی که با تیر کشنده هدف قرار گرفت و نفرین خدا بر قاتل او «عبداللَّه بن عقبه غنوی».

[1]. مسعودی، ابو الحسن علی بن الحسین، مروج الذهب و معادن الجوهر، تحقیق، داغر، اسعد، ج 3، ص 62، قم، دار الهجرة، چاپ دوم، 1409ق.

[2]. سبط بن جوزی‏، تذکرة الخواص من الأمة فی ذکر خصائص الأئمة، ص 195، قم، منشورات الشریف الرضی‏، چاپ اول، 1418ق.

[3]. حسنى‏، هاشم معروف، سیرة الأئمة الاثنی عشر(ع)، ج ‏2، ص 559، نجف، المکتبة الحیدریة، چاپ اوّل‏، 1382ق.

[4]. طبری، أبو جعفر محمد بن جریر، تاریخ الامم و الملوک(تاریخ طبری)، تحقیق، ابراهیم، محمد أبو الفضل، ج 5، ص 468، بیروت، دار التراث، چاپ دوم، 1387ق.

[5]. ابو الفرج، علی بن الحسین الأصفهانی، مقاتل الطالبیین، محقق، صقر، سید احمد، ص 92، بیروت، دار المعرفة، بی‌تا.

[6]. دینوری، ابو حنیفه احمد بن داود، الاخبار الطوال، ص 257، قم، منشورات الرضی، 1368ش.

[7]. ابن اثیر جزری، علی بن محمد، الکامل فی التاریخ، ج 4، ص 92، بیروت، دار صادر، 1385ق.

[8]. شیخ مفید، الارشاد فی معرفة حجج الله علی العباد، ج 2، ص 108 – 109، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق.

[9]. مقاتل الطالبیین، ص 92.

[10]. شیخ مفید، الارشاد فی معرفة حجج الله علی العباد، ج 2، ص 109، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق.

[11]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 489 – 490، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.