بر اساس روایات، آیا حیوانی که رو به قبله نبوده و بدون ذکر نام خدا ذبح شود، ذبحش صحیح است؟
پرسش
آیا بر اساس روایات، حیوانی که بدون تسمیه(ذکر نام خدا) و بدون آن‌که رو به قبله ذبح شده باشد، ذبحش صحیح است؟
پاسخ اجمالی

همۀ علمای اسلام بر این نکته اذعان دارند که ذکر نشدن نام خداوند هنگام ذبح، موجب حرمت حیوان مذبوح می‌شود و می‌توان گفت که در مذهب تشیع هیچ اختلافی بر این مطلب نیست که، بردن نام خداوند، برای حلیت ذبح لازم است.[1] اما اگر از روی فراموشی نام خداوند برده نشود؛ اشکالی ندارد.[2]

در همین زمینه روایاتی وجود دارند که اگر مسلمانی اشتباها بدون بردن نام خدا و بدون آن‌که حیوان را رو به قبله کند، آن‌را ذبح نماید، گوشت آن حیوان حلال خواهد بود[3]:

  1. از امام باقر(ع) پرسیده شد که آیا از ذبح حیوان توسط شخصی که نام خدا را فراموش کرده است، می‌توان استفاده نمود، امام(ص) فرمود: اگر ذبح کننده مسلمان باشد، اشکالی ندارد.[4]
  2. امام صادق‌(ع) فرمود: زمانی که مسلمانی ذبح انجام دهد، ولی فراموش کند که نام خدا را ببرد، می‌توان از آن ذبیحه خورد.[5]
  3. از امام صادق(ع) پرسیده شد شخصی فراموش کرده است نام خدا را در هنگام ذبح بگوید. آیا می‌توان از آن استفاده نمود، امام(ص) فرمود: بله، اگر آن شخص مورد اتهام نباشد، می‌توان از آن استفاده نمود.[6]

[1]. حلی، شیخ حسین، دلیل العروة الوثقى، ج ‏1، ص 376، مطبعة النجف، 1379ق؛ ر. ک: «ذبح حیوان حلال گوشت بدون ذکر نام خداوند»، 4364؛ «ذبیحه غیر مسلمان»، 325؛ «گفتن بسم الله برای ذبح گروهی از حیوانات»، 79044.

[2]. امام خمینی، توضیح المسائل(محشّی)، گردآورنده، بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 2، ص 573، م 2594، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ هشتم، 1424ق.

[3]. مبحث اجتهادی آن‌را باید در کتب فقهی جست‌وجو کرد.

[4]. شیخ طوسی، تهذیب الاحکام، محقق، موسوی خرسان، حسن، ج 9، ص 60، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.

[5]. همان، ج ‏5، ص 222.

[6]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 6، ص 233، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.