آیا در مورد عمران بن کعب انصاری که روز عاشورا به شهادت رسید، اطلاعاتی وجود دارد؟
پرسش
لطفاً زندگی‌نامه عمران بن کعب انصاری که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

یکی از شهدای کربلا که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به فیض شهادت نائل شد،[1] عمران (یا عمر[2]) بن (ابی[3]) کعب[4] بن حارث،[5] اشجعی،[6] انصاری[7] است.

اطلاعات زیادی از زندگی او در دست‌رس نیست، جز آن‌که گزارش شده است ایشان از جمله کسانی بود که در حمله‌ی اول سپاه دشمن به شهادت رسید.[8]

در دو نسخه متفاوت از زیارت ناحیه‌ی مقدسه نیز از وی این‌گونه تجلیل شده است: «السَّلَامُ عَلَى عِمْرَانَ‏ بْنِ‏ کَعْبٍ‏ الْأَنْصَارِی‏».[9] و «السَّلامُ‏ عَلى‏ عُمَرَ بْنِ‏ أَبِی‏ کعْبِ‏ الأَنْصارِی‏».[10]

[1]. «شهدای قیام عاشورا»، 28614.

[2]. ابن طاووس، على بن موسى، الإقبال بالأعمال الحسنة، محقق، مصحح، قیومى اصفهانى، جواد، ج ‏3، ص  77، قم، دفتر تبلیغات اسلامى‏، چاپ اول، 1376ش.

[3]. همان.

[4]. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الابواب(رجال طوسی)، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 103، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ سوم، 1427ق.

[5]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع، ج 4، ص 113، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[6]. همان.

[7]. حسینى موسوى، محمد بن أبی طالب، تسلیة المُجالس و زینة المَجالس( مقتل الحسین ع)‏، محقق، مصحح، حسون، کریم فارس‏، ج ‏2، ص 330، قم، مؤسسة المعارف الإسلامیة، چاپ اول، 1418ق.

[8]. مناقب آل أبی طالب ع، ج ‏4، ص 113.

[9]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 93، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.

[10]. الإقبال بالأعمال الحسنة، ج ‏3، ص 77.