آیا خدا بهشت ویژه و مخصوصی برای بیماران آفریده است؟
پرسش
در مورد پاداش بیماری توضیح دهید و آیا بهشتی مخصوص بیماران داریم؟
پاسخ اجمالی

انسان‌ها همواره از راه‌های گوناگون در معرض آزمایش خداوند هستند و اشخاصی که از این آزمایش‌ها سربلند بیرون آیند، برنده هستند. بر این اساس، شایسته است که انسان‌ها از رحمت خداوند ناامید نشده و همراه با دعا و درخواست رفع مشکلات از خداوند، در بهبودی وضع فعلی خود تلاش کنند که در این صورت و با صبر و رضایت، پاداشی وصف‌ناپذیر از خداوند مهربانشان دریافت خواهند کرد. بر اساس آموزه‌های دینی، افراد باایمان به پاداش‌ بیماری خود و علاوه بر آن، صبر در برابر بیماری به مقام بالایی در بهشت دست خواهند یافت:

  1. رسول خدا(ص): «خدای تعالی فرمود: هیچ بنده‏ای نیست که بخواهم او را وارد بهشت کنم، مگر آن‌که او را به بلایی در بدنش دچار کنم تا کفاره گناهانش باشد».[1]
  2. امام باقر(ع): شیری به یکی از افراد بنی‌‌اسرائیل حمله کرد و شکمش را درید. خداوند در مورد او به حضرت موسی(ع) فرمود: ای موسی! او جایگاهی در بهشت داشت که جز با پشت‌ سر گذاشتن این بلاها، به آن‌جا نمی‌رسید.[2]
  3. امام صادق‌(ع): «در بهشت مقامی است که هیچ بنده‌ای به آن نرسد، مگر با بلایی که (در دنیا) به بدنش می‌رسد».[3]
  4. امام صادق(ع): «برای بنده نزد خدا مقامی است که به آن نرسد، مگر به وسیله رفتن مال او و یا رسیدن بلایی به بدن او!»[4]

این روایات بیانگر آن است که درجاتی در بهشت وجود دارند که با عمل و سعی و تلاش می‌توان به آنها رسید؛ اما رسیدن به بعضی از درجات و جایگاه‌های دیگر بهشت تنها با بیماری‌ها و گرفتاری‌ها امکان‌پذیر است که خداوند بندگان ویژه خود را دچار آنها می‌کند تا بدان جایگاه‌ها دست یابند.[5]

[1]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 2، ص 446، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق.

[2]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 64، ص 237، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.

[3]. کافی، ج ‏2، ص 255.

[4]. همان، ص 257.

[5]. بحار الانوار، ج 64، ص 212.