در آموزه‌های دینی برای میت در شب اول قبر، انجام چه اعمالی سفارش شده است؟
پرسش
سلام؛ در تعالیم دینی برای میت در شب اول قبر، انجام چه کارهایی خوب است؟
پاسخ اجمالی

نخست باید گفت؛ اگرچه در تعالیم دینی اعمال و کارهای خیری برای مردگان بیان شده است؛ اما باید توجه داشت اعمالی که خود فرد در زمان حیات خود؛ از قبیل نماز، دعا، انفاق و صدقه و ... انجام می‌دهد برای او سودمندتر از انجام اعمال توسط دیگران است.

با توجه به این نکته، باید گفت؛ اعمالی برای بخشش مردگان و بالارفتن درجات آنها وجود دارد،[1] و تقریبا تمام آن اعمال را نیز می‌توان در شب اول که نیاز مرده بیشتر است انجام داد، اما توصیه‌هایی در ارتباط با خصوص شب اول ذکر شده است:

  1. نماز لیلة الدفن

نماز «لیلة الدفن»(نماز وحشت)، یا «صلاة الهدیه» نمازى است که در شب اول دفن مؤمن براى او خوانده می‌شود و به این جهت نماز وحشت نامیده شده است که فردى که از دنیا رفته هنوز با عالم قبر آشنایى و انسى ندارد و در خود احساس ترس و وحشت دارد، و این نماز با فضل الهى وحشت را از او دور می‌کند.[2]

  1. تلاوت قرآن و دعا کردن

امام صادق‌(ع) از پدرانش(ع) نقل می‌کند که حضرت فاطمه(س) هنگام احتضار به امام علی(ع) وصیت نمود هنگامی که من از دنیا رفتم شما عهده‌دار غسل و تجهیز من باش، بر من نماز بخوان و در قبر بگذار، لحد را بپوشان و خاک بر قبر من بریز آن‌را مساوی با زمین کن و بالای سر قبر من بنشین و زیاد قرآن و دعا برایم بخوان؛ زیرا زمان دفن زمانی است که میت نیاز زیادی به انس با زندگان دارد...».[3]

[1]. ر. ک: «اعمال خیر پس از مرگ»، 48065.

[2]. ر. ک: «کیفیت نماز وحشت»، 3361.

[3]. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 79، ص 27، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق.