چه گزارش‌هایی پیرامون عمرو بن عبدالله جندعی که روز عاشورا به شهادت رسید، وجود دارد؟
پرسش
زندگی‌نامه عمرو بن عبدالله جندعی که روز عاشورا در رکاب امام حسین(ع) به شهادت رسید، را بیان نمایید.
پاسخ اجمالی

عمرو (عمر)[1] بن عبدالله جندعی[2] نام یکی از یاران امام حسین(ع) و یکی از شهدای کربلا می‌باشد که روز عاشورا در رکاب حضرتشان به جهاد و مبارزه پرداخت.

بر اساس برخی گزارش‌ها ایشان در همان ساعات ابتدایی نبرد به شهادت رسید.[3] اما گزارش‌های دیگر حاکی از آن است که او در جریان نبرد به شدت مجروح شد و بعد از یک سال بر اثر همان جراحاتی که بر سرش وارد شده بود، به شهادت رسید.[4]

گویا افراد قبیله‌اش او را بعد از زخمی‌شدن از صحنه جنگ خارج کردند.[5]

در زیارت ناحیه این‌گونه از وی تجلیل شده است: «السَّلَامُ عَلَى الْمُرْتَثِ‏ (الَمْرُتَّب‏)[6] مَعَهُ عَمْرِو بْنِ‏ عَبْدِ اللَّهِ‏ الْجُنْدُعِیِ‏».[7]

مرجع ضمیر «معه» در این فراز از زیارت به امام حسین(ع) و یا به شهیدی دیگر به نام «سوار بن ابی‌حمیر فهمی» برمی‌گردد.

[1]. ابن شهر آشوب مازندرانی، مناقب آل أبی طالب ع، ج 4، ص 113، قم، علامه، چاپ اول، 1379ق.

[2]. رسان، فضیل بن زبیر، تسمیة من قتل مع الحسین ع‏، ص 156، قم، آل البیت‏ ع، چاپ دوم‏، 1406ق؛ محلی، حمید بن احمد، الحدائق الوردیة فی مناقب الأئمة الزیدیة، مصحح، محطوری، مرتضی بن زید، ج 1، ص 212، صنعا، مکتبة بدر، چاپ اول، 1423ق.

[3]. مناقب آل أبی طالب(ع)، ج 4، ص 113.

[4]. تسمیة من قتل مع الحسین(ع)، ص 156؛ الحدائق الوردیة فی مناقب الأئمة الزیدیة، ج ‏1، ص  212.

[5]. الحسینی الحائری الشیرازی‏، سید عبد المجید،ذخیرة الدارین فیما یتعلق بمصائب الحسین ع و اصحابه‏، ص 451، قم، زمزم هدایت‏، بی‌تا.

[6]. ابن طاووس، علی بن موسی، اقبال الاعمال، ج 2، ص 577، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ دوم، 1409ق.

[7]. ابن مشهدی، محمد بن جعفر، المزار الکبیر، محقق، مصحح، قیومی اصفهانی، جواد، ص 495، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، 1419ق.